Tot pakweg 10 jaar geleden was hummus nog helemaal niet zo gekend in onze contreien. Gelukkig kwam daar verandering in toen de bereiding kwam overwaaien uit het Midden-Oosten. Want het is daar dat hummus ontstaan is, al zijn er ook aanwijzingen dat de Egyptenaren reeds een bereiding met gepureerde kikkererwten aten.
Dat hummus ook snel bij ons populair werd, is begrijpelijk. Het is immers een vrij gezonde bereiding die geliefd is bij jong en oud. Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten, zitten boordevol voedingsvezels en bevatten magnesium, ijzer, calcium en vitamine B11. Hummus is daarnaast zeer gemakkelijk te bereiden en je kan op het basisrecept naar hartenlust variëren. Hummus is ten slotte ook zeer veelzijdig. Je kan de bereiding eten als hapje, als bijgerecht of zelfs als hoofdgerecht.
In dit artikel geven we je 7 tips en recepten om zelf hummus te maken.
1. Tip: wat is de basis van een goede hummus?
De basis voor een echte hummus bestaat uit kikkererwten, sesampasta (tahin), knoflook, olijfolie en peper en zout. In dit recept van njam!-chef Philippe Van den Bulck ontdek je hoe je deze basisversie kan maken. Op zich is dat verrassend gemakkelijk: alle ingrediënten blenden, en klaar! Philippe voegt er ook nog cayennepeper en komijnzaad aan toe om de bereiding kracht bij te zetten. Maar zoals we verder toelichten, kan je op die kruidenmix variëren naar eigen smaak.
2. Tip: hoe kan je hummus het beste bewaren
Zelfgemaakte hummus kan je gemakkelijk een week bewaren in de koelkast. Bewaar ze altijd in een afgesloten potje. Hummus die je in de supermarkt koopt, kan je (in de gesloten verpakking) vaak tot wel een maand bewaren. Wist je dat je hummus ook kan bewaren in de diepvriezer? Doe daarvoor de hummus in een plastieken potje en giet er eventueel wat olijfolie overheen. Je kan de hummus nadien tot wel 5 maanden in de diepvriezer bewaren. Bij het ontdooien is het wel belangrijk dat je traag ontdooit, bijvoorbeeld gedurende 24u in de koelkast.
3. Recept: hummus met rode biet
In dit receptje wordt het standaard hummusrecept aangevuld met rode biet en rozemarijn. De lichtzoete toetsen van de rode biet gaan immers prima samen met de kikkererwten. De prachtige rode kleur krijg je er gratis en voor niets bij!
4. Recept: hummus met aubergine
Ook aubergine is een prima ingrediënt om in je hummus te verwerken. In dit recept zorgen komijn, peterselie en cayennepeper bovendien voor een pittige en internationale toets.
5. Recept: jonge wortels met hummus en sesam
Dat hummus een fantastische dipsaus is, weet ondertussen iedereen. Om te dippen kan je daarbij kiezen voor jonge worteltjes. Lichtzoet van smaak en krokant van textuur zijn deze wortels een ideaal huwelijk met de hartige hummus. De hummus in dit recept wordt op smaak gebracht met onder meer paprikapoeder, kurkuma en komijn. Overheerlijk!
6. Recept: Loaded hummus met geroosterde wintergroenten
Mag het eens wat meer zijn? Ga dan voor deze “loaded hummus”, overladen met geroosterde wintergroenten. Het gerecht wordt afgewerkt met bladpeterselie, fijngehakte pistachenootjes, za’atar, granaatappelpitjes en olijfolie. Fantastisch lekker en een lust voor het oog.
7. Recept: Hummus van tuinbonen met basilicum
Hummus maak je normaal gezien met kikkererwten, maar ook op dat basisingrediënt kan je variëren. Probeer bijvoorbeeld eens dit recept met tuinbonen en basilicum. Heerlijk fris en een ideaal hapje voor bij een zomerse barbecue!