Het EK van Peppe Giacomazza

Njam!- chef Peppe Giacomazza is het boegbeeld van de Italiaanse keuken. Hij leerde het vak van zijn vader Vincenzo, die 35 jaar geleden restaurant La Botte opende in Genk. Vandaag staat Peppe aan het roer van La Botte en is het restaurant uitgegroeid tot een van de bekendste Italiaanse restaurants van België. Naast La Botte opende hij een tijdje geleden nog een prachtige Italiaanse delicatessenzaak samen met zijn vrouw Inez: Peppe’s!

Maar Peppe is niet alleen gepassioneerd door lekker eten. Ook voetbal behoort tot zijn passies en eenmaal hij daarover begint, is hij niet te stoppen! Italië staat dan ook bekend voor de uitstekende voetbalteams. Maar ook in België kan Peppe genieten van mooi voetbal. Met het EK in aantocht stelden wij de Italiaanse chef enkele vragen.

Peppe

 

Dag Peppe, wij hebben vernomen dat jij erg van voetbal houdt. Van waar komt die passie?

Die passie heb ik meegekregen van mijn papa en grootvader. Zij zijn felle supporters van Juventus. Om de twee weken gaan ze nog steeds kijken naar de club, samen met de ‘Juve supporters’ van Genk. Ook mijn kinderen hebben deze passie overgenomen, we zijn dus een echte voetbalfamilie!

Zelf heb ik trouwens lang gevoetbald: ik ben begonnen als kind op zesjarige leeftijd en heb tot mijn veertiende bij Genk gespeeld.

Voor welke Italiaanse en Belgische ploegen supporter je momenteel?

Juventus en Genk, ik kan het niet verdragen als een van deze ploegen verliest (lacht)! Jammer genoeg is het door de drukte in het restaurant niet gemakkelijk om naar de wedstrijden te gaan kijken. Dinsdag en woensdag zijn mijn vrije dagen en dan wordt er weinig gespeeld. Daardoor is het al 2 jaar geleden dat ik Juventus nog ‘live’ heb zien spelen. 

Genk is voor mij wat gemakkelijker te volgen maar ook deze wedstrijden kijk ik weinig in het stadium. Branko Strupar en Bernd Thijs zijn wel twee van mijn beste vrienden en zo blijft de band met Genk natuurlijk zeer sterk.

De wedstrijd België tegen Zweden valt gelukkige wel op een van mijn vrije dagen. Ik zak voor die wedstrijd met mijn vrienden af naar Frankrijk om te gaan supporteren. Dat wordt super!

Kunnen jullie de wedstrijden in de zaak volgen, of kijk je deze nadien thuis?

In het restaurant hebben we een televisie staan in de keuken die bij de wedstrijden aan mag. Zo kunnen de jongens wel volgen en bij de topwedstrijden geeft dit een hele leuke sfeer. Maar het werk in de keuken blijft natuurlijk prioritair!

In de zaak zelf ligt het wat moeilijker. La Botte blijft een toprestaurant en daar komen de mensen in de eerste plaats om te genieten van het eten. Al hebben we wel al klanten gehad die bellen dat ze alleen komen als ze naar een bepaalde wedstrijd kunnen kijken! Voor de belangrijke wedstrijden van het EK denken we er dan ook over na om een bepaalde ‘voetbalcorner’ op het terras in te richten, waar de liefhebbers de wedstrijd kunnen volgen.


Zal je tijdens het EK evenveel supporteren voor Italië als voor België?

Een strikvraag! Eigenlijk is het zeer eenvoudig: de eerste helft van de wedstrijd België-Italië supporter ik voor België, de tweede helft voor Italië. Zo is iedereen tevreden (lacht)! Met de Rode Duivels heb ik trouwens een goede band. Zo is Kevin De Bruyne bijvoorbeeld van Genk, maar ook de andere spelers komen hier regelmatig een hapje eten.  

Hoe is de eetcultuur tijdens een voetbalwedstrijd in Italië?

Voetbal betekent genieten in Italië! In Zuid-Italië wordt de grill vaak aangestoken tijdens een wedstrijd, maar ook pizza’s en pasta’s worden dan vaak gegeten. We drinken er vooral wijn en bier bij.

Tijdens de voetbalperiode zie je deze eetcultuur trouwens ook in Genk: vele restaurants hebben nu een speciaal menu ‘Italië-België’ met een combinatie van Italiaanse en Belgische gerechten, en een lekker glaasje wijn. Dit leeft echt in Genk.

Voorzien jullie in het restaurant speciale EK-hapjes of speciale gerechten?

In La Botte voorzien we een leuk EK-hapje: een lekkere Fregola sarda, met daarin de kleuren van zowel de Italiaanse als de Belgische vlag. Zo zit de sfeer er direct in (lacht)!

Om af te sluiten: waag je je aan een klein pronostiekje voor de wedstrijd België-Italië?

België en Italië zijn momenteel twee goede ploegen en zijn aan elkaar gewaagd. Ik gok dus op 1 – 1 of 2 – 2.

We zijn benieuwd. Bedankt, Peppe!

 

Lees ook...