Heropening horeca - 7 fantastische restaurants om NU te (her)ontdekken

9 juni was een heugelijke dag dit jaar. Na een maandenlange sluiting mochten de Belgische restaurants eindelijk terug de deuren openen. Niet alleen de restaurateurs maar ook talloze foodies keken reikhalzend uit naar deze datum. De reservaties stroomden binnen en het zal de komende weken druk blijven in onze Belgische restaurants. Terecht, want de sector heeft het moeilijk genoeg gehad. Om ook een klein steentje bij te dragen geven we je vandaag 7 tips voor restaurants om NU te gaan (her)ontdekken.

1) Stable (Edegem)

Stable is een vrij nieuw restaurant gelegen in Edegem bij Antwerpen. Het is een prachtige zaak die werd vormgegeven door Dieter Vander Velpen. In de keuken staat chef Njegos Kalicanin, die koos voor een pure, instinctieve keuken. Creatieve patatas bravas; geroosterde bloemkool met miso; dry aged Swami met Cévennes ui: alles is hier overheerlijk en komt met oog voor detail in het bord.

2) Arden (Chateau Vignée, Villers-sur-Lesse)

Arden is het restaurant van het recent geopende hotel Château Vignée in Villers-sur-Lesse. Aan de stoof in de keuken staat sinds kort chef Marius Bosmans, die eerder in topzaken zoals Nuance werkte. Hij serveert een verfijnde, gastronomische keuken met voornamelijk lokale ingrediënten. De wijnkaart is hier bovendien fantastisch.  

3) Het Gebaar (Antwerpen)

Ook onze njam!-chefs zijn zeer tevreden dat ze eindelijk hun koksvest terug van de haak mogen halen. Roger van Damme hield zich tijdens de lockdownperiode bezig met een Thaise Take Away formule, maar vandaag staat hij er terug met Het Gebaar. Je kan er tussen 9 en 18 juni terecht voor een speciaal degustatiemenu in 6 gangen, nadien komt de bekende à la carte terug. Allen daarheen!4) Colette De Vijvers (Averbode)

Restaurant Colette is de culinaire baby van topchef Thijs Vervloet. Vorig jaar verhuisde het restaurant naar een schitterende locatie aan de Vijvers van Averbode. Je geniet er van hoogstaande bereidingen met prachtig zicht op de vijver. Tip: je kan aan de vijvers ook overnachten in een van de supergezellige “Glamp&Dine” tenten.

5) La Botte (Genk)

Njam!-chef Peppe Giacomazza scoorde tijdens de lockdownperiode met zijn Italiaanse Take Away formule. Maar nu is het terug tijd voor La Botte, zijn Italiaanse top zaak in het centrum van Genk. Tijdens de sluiting werd het interieur vernieuwd om zo de gasten nog beter te kunnen verwennen. Je smult er vandaag in een stijlvolle omgeving van hoogstaande Italiaanse bereidingen begeleid door fantastische wijnen, geselecteerd door Peppe’s broer en sommelier Gaspare.

6) Atelier Noun (Bertem)

Atelier Noun is het restaurant van Bert Castermans en zijn vrouw Sandra. Zij maakten van hun vroegere huis een gezellig restaurant met veel natuurlijke, pure materialen met een Scandinavische knipoog. Uit de keuken komen lichte, uitgepuurde maar uiterst smaakvolle gerechten. Een aanrader in de buurt van Leuven.

7) Vrijmoed (Gent)

Afsluiten doen we met en bij een njam!-chef: Vrijmoed, het bekroonde restaurant van Michaël Vrijmoed in hartje Gent. Michaël serveert er gerechten met als basis de allerbeste ingrediënten – een eigenschap die hij meenam van zijn tijd bij Hof van Cleve. Je kan er ook kiezen voor een menu met alleen maar groenten. Zijn kaasbereidingen, die groenten en kaas samenbrengen, zijn ondertussen wereldbekend in België.

Smakelijk! 

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...