Hallo kroket: 7 tips voor de perfecte kroketjes

Hallo kroket! Nu de feestdagen langzaam maar zeker dichterbij komen, wordt het stilaan tijd om te gaan nadenken over het feestmenu. En daarbij helpen wij je graag een handje. Vandaag staan we daarom even stil bij een van de meest voorkomende aardappel bereidingen tijdens de feestperiode: de kroket. Heerlijk krokante kroketjes gaan immers bij zowat alles samen: van gevulde kalkoen tot hertengebraad.

1. Vermijd vocht 

Vooraleer je start met je bereiding van de kroketten is het belangrijk om te beseffen dat vocht uit den boze is. Als er (te veel) vocht in je vulling of korst komt, zal je kroket immers openbarsten. En dat is net wat we niet willen!

2. Zorg voor een vaste vulling 

De vulling is het allerbelangrijkste onderdeel van je kroket. Besteed hier dus voldoende aandacht aan. Voor aardappelkroketten kies je voor smaakvolle en kwalitatieve aardappelen. Kook ze in gezouten water en laat ze nadien zonder het water nog even op het vuur staan zodat al het vocht verdampt. Maak nadien een mooie vaste puree met ei, nootmuskaat en wat zout. Laat de puree nadien een nachtje afkoelen op kamertemperatuur.

3. Gebruik een krokettenpers voor de vorm

Een goede kroket is cilindervormig en mooi egaal. Om deze vorm te verkrijgen, werk je best met een krokettenpers of de Millecroquettes machine. Heb je deze niet in huis, neem dan een spuitzak en knip van het uiteinde een stuk van ongeveer 3 centimeter. Spuit lange cilinders op een werkblad bedekt met bloem en snijd deze nadien allemaal gelijk op een lengte van ongeveer 4 centimeter.   

4. De korst

De korst van je kroket is bijna even belangrijk als de vulling. Want een kroket met een heerlijke vulling maar wakke korst is geen goede kroket. Voor een ideale korst zet je drie kommen klaar met in de eerste goede bloem, in de tweede losgeklopte eiwitten met wat peper en zout naar smaak en in de laatste een goede hoeveelheid paneermeel. Haal vervolgens rustig de kroketten door de bloem, nadien door het eiwit en tenslotte door het paneermeel. Zeer belangrijk is dat er een mooi jasje paneermeel rond elk van de kroketten zit, dit zorgt immers voor de krokante korst.

5. Paneermeel versus panko

Je kan het paneermeel uit de vorige stap ook vervangen door panko. Panko zijn kleine stukjes gedroogd brood en iets zoeter en luchtiger dan paneermeel. Het is dus een beetje naar eigen smaak wat je verkiest. Persoonlijk verkiezen wij panko bij kroketjes met kip of witte vleessoorten, en paneermeel bij aardappelkroketjes of donkere vleessoorten.

6. Het bakken 

Het bakken van de kroketten doe je best in de frituur in arachideolie van 180 graden. Bak niet te veel kroketten samen: als ze tegen elkaar komen, bestaat de kans dat ze openbarsten. Bak de kroketjes tot ze mooi goudbruin zijn.

7. Diepvrieskroketten 

Geen tijd om zelf kroketjes te maken? Geen paniek! Er zijn ook verschillende lekkere diepvrieskroketten beschikbaar in de supermarkt. Voor een optimaal resultaat ontdooi je de kroketten best niet, bak je ze mooi goudbruin in 1 laag naast elkaar (dus niet op elkaar) en laat je ze na het bakken even uitlekken op keukenpapier.

Recepten 

Met bovenstaande tips kan je direct aan de slag voor de ultieme aardappelkrokketjes. Er bestaan echter nog vele andere heerlijke kroketjes. Wij geven je ter inspiratie graag 5 recepten om duimen en vingers bij af te likken.


Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...