Kroketjes van artisjok

Een recept van Philippe Van den Bulck

Culinair genieten in hartje Antwerpen tijdens 'Antwerpen Proeft'!

Culinair genieten in hartje Antwerpen tijdens 'Antwerpen Proeft'!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1,5 dl groentebouillon
2 takjes tijm
6 salieblaadjes
150 gr paneermeel
100 gr blauwe kaas
1 busseltje molsla
100 gr rucola
100 gr rode zuring
1 bakje tuinkers
1 el olijfolie
1 kl xeresazijn
peper

Bereiden:

Schil de aardappelen en kook ze gaar in kokend, gezouten water. Laat de aardappelen goed uitstomen op een heel laag vuur.

Snijd de ui grof en snijd de artisjokbodems in kleine partjes.

Verhit wat olijfolie in een pan en voeg de ui en artisjok toe, bak op een laag vuur tot de ui glazig is geworden. Voeg de bouillon, de takjes tijm en de salie toe en laat alles zachtjes gaar sudderen tot de bouillon bijna volledig os opgenomen. Verwijder de kruiden en breng op smaak met peper van de molen en zeezout.

Plet de artisjok en de ui samen met de aardappelen en roer er de eidooier door. Breng verder op smaak met peper en zout indien nodig. Verdeel de puree over een schaal met vel bakpapier op de bodem. Zet de puree 2 uur in de koelkast en stort uit op een met bloem bestoven werkblad.

Vorm mooie kroketjes van de puree en wentel de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopt eiwit en tot slot het paneermeel. Schik de kroketjes op een met paneermeel bestrooide schaal en zet ze in de koelkast tot gebruik.

Verhit de frituurpan tot 170°C en bak de kroketjes goudbruin in de hete olie. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier.

Maak intussen een slaatje met de molsla, rode zuring, tuinkers en blauwe kaas en breng op smaak met olijfolie, xeresazijn, peper en zout.

Schik de kroketjes op de salade en serveer meteen

Inspiratie & blog