Artisjok

De artisjok is een distelachtige plant met soms een spitse, soms een bolvormige bloemknop die bestaat uit de bloembodem en schubvormige, vlezige bladeren. Zowel de bodem, ontdaan van het hooi (midden van de bodem), als de vlezige onderkant van de blaadjes eromheen zijn heel lekker.

Kopen

  • Een artisjok moet zwaar in de hand liggen en een stevige en mooi gesloten bloemknop hebben. De blaadjes moeten knapperig zijn en breken als ze omgevouwen worden.

Weten

  • Snij met een scherp mes de kop van de artisjokken op twee derde van de hoogte af. Was in ruim water, breek (niet snijden!) de steel vlak onder de bladeren af en trek de draden mee met de steel naar buiten. Bind onderaan de bodem een sneetje citroen en bind ze verder op zodat ze hun vorm bewaren.
  • Kook de artisjokken in ruim water met zout en citroensap. Grote exemplaren in ca. 30 min., kleine in ca. 20 min. Laat onmiddellijk schrikken onder koud water en lepel er het hooi (vrij veel bij grote artisjokken, weinig bij kleine) uit en gooi weg.
  • Jonge, malse artisjokken kan je gratineren of verwerken in omeletten of beignets. Artisjokbodems zijn uitstekend om op te vullen als garnituur voor warme en koude gerechten of in stukken gesneden in salades.
  • Artisjokken bevatten veel ijzer, fosfor en calcium en zijn rijk aan vezels waardoor ze de spijsvertering bevorderen. Hun hoge gehalte aan cynarine stimuleert de galwerking. Een zeer gezonde groente dus!

Bewaren

  • Artisjokken kan je enkele dagen bewaren door een stukje van de stengel te snijden en ze als een boeket in water te zetten.

Recepten met dit ingrediënt