Artisjokken uit de oven met pata negra en buffelmozzarella

Foto: Isabelle Bucx ©

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u!

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
50 gr panko
8 gr peterselie, fijngesneden
1 teentje look
8 plakjes pata negra (of serranoham)
basilicumolie

Bereiden:

Maak de artisjokken schoon. Scheur de kleine, losse blaadjes aan de onderkant van de artisjok af. Schil de steeltjes. Knip met een schaar de stekelige uiteinden van de bladen af. Snijd tot slot de top van de artisjok weg zodat de binnenste bladeren zichtbaar worden.

Snijd de citroen doormidden en wrijf de artisjokken in met citroensap om hun kleur te behouden.

Doe de artisjokken vervolgens in een grote pan met zoveel water dat ze helemaal onder staan. Kook de artisjokken 20 minuten.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Meng ondertussen voor het pankomengsel de panko met de fijngesneden peterselie en pers hier een teentje knoflook bij. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe en roer goed door elkaar.

Haal de artisjokken uit de pan en laat goed uitlekken. Snijd ze vervolgens in de lengte doormidden. Verwijder de haartjes (het hooi) in het midden met een kleine lepel. Doe dit voorzichtig, zodat je het artisjokhart niet beschadigt.

Leg de artisjokhelften met de snijkant naar boven in een ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het pankomengsel over de artisjokken en besprenkel met wat olijfolie. Zet 10-15 minuten in de oven, tot het pankomengsel bruin is en de kaas gesmolten. Je kunt eventueel de oven de laatste 5 minuten op de grillstand zetten.

Haal de artisjokken uit de oven. Verdeel ze over een schaal of op aparte borden. Scheur de mozzarella en serveer de artisjokken met de pata negra, mozzarella en een flinke scheut basilicumolie.

Je eet de artisjok door de blaadjes er een voor een af te trekken. Dip de onderkant van elk blad in de panko en stop het blaadje in je mond, waarbij je met je tanden het zachte, vlezige gedeelte van de onderkant van het blad schraapt. Dit doe je met alle bladeren totdat je bij het artisjokhart komt. Dit kun je volledig opeten.

Inspiratie & blog