Gek op gember: 10 weetjes, voordelen en recepten

In onze reeks ‘ingrediënt in de kijker’ geven we jullie inspiratie rond producten en ingrediënten. Vandaag is het de beurt aan een bijzonder ingrediënt: gember. Deze specerij wordt in tal van keukens gebruikt en kan een gerecht een heel eigen identiteit geven. Tijd voor 10 weetjes en recepten!

Wat is gember

Gember is een kruid dat afkomstig is van de wortels van de gemberplant. Dat is een tropische plant die vooral goed groeit in warme omstandigheden (rond 25 graden). Vandaar dat gember in de keukens van tropische landen zo veelvuldig gebruikt wordt. Wanneer de plant zelf de kleur verliest, na zo’n 8 tot 10 maanden, zijn de wortelstokken klaar om te oogsten.

De geneeskrachtige werking van gember 

Gember is een zeer gezond kruid en heeft een lange geschiedenis als geneesmiddel. Zo werkt het goed tegen reisziekte, is het goed voor de maag, heeft het bloeddrukverlagende eigenschappen en zou het goed zijn voor de huid en de cholesterol.

Gember en katers 

Een ander voordeel van gember: het werkt goed tegen een kater. Je misselijkheid zou er sneller van verdwijnen, de spijsvertering zal vlotter werken en het uitdrogingsgevoel zal sneller verdwijnen.

Gedroogd of vers

Gember kan je bijna in elke supermarkt gedroogd (meestal in poedervorm) of vers kopen. Gedroogde gember is scherper van smaak en daarvan gebruik je dus best iets minder. Gemberpoeder zou bovendien het lichaam opwarmen, terwijl verse gember het juist zou afkoelen. In de keuken kan je poeder gebruiken als je een scherpe en bijna pikante smaak wilt verkrijgen, en verse gember als je eerder een fris-scherp, prikkelend effect wilt krijgen.

Gember kopen en bewaren

Een groot voordeel van gember is dat je het lang kan bewaren en dat zowel voor de gedroogde als voor de verse variant. In een afgesloten zakje in de koelkast kan je ongeschilde en ongesneden gemberwortels zo’n 3 tot 4 weken bewaren. Je kan gember ook prima invriezen. Snijd daarvoor gebruiksklare porties van de wortels en vries deze zo in. Voor het raspen hoef je de ingevroren stukken zelfs niet te ontdooien.

Gember kweken 

Je kan gember ook zelf kweken. Zorg daarvoor voor een  beschutte plaats, gefilterd zonlicht, warme weersomstandigheden en een vochtige bodem. Een serre is dus ideaal of zelfs noodzakelijk en het (buiten) planten doe je in de lente of de zomer. Je kan trouwens van je verse gember de stekjes opkweken. Hoe je dat doet, ontdek je op deze link.   

Gember in de keuken

Het leuke van gember is dat je het werkelijk in talloze bereidingen kan gebruiken. Van zoet tot hartig, van thee tot cake. Gember combineert fantastisch met lichtzoete ingrediënten zoals wortel en pompoen, maar ook met andere specerijen zoals anijs en chilipeper.

Afsluiten doen we traditiegetrouw met enkele recepten. Om de veelzijdigheid van gember aan te tonen, delen we ze dit keer op in 3 categorieën: zoet, hartig en ‘vloeibaar’.  

Zoete gemberrecepten 

Hartige gemberrecepten 

Drankjes met gember 

Lees ook...