De favoriete adressen van de Belgische njam!-chefs in Nederland - Deel 1

Njam! het kookkanaal is nu ook in Nederland te bekijken via kanaal 39 bij KPN ! Net zoals in Vlaanderen willen we graag ons culinair platform in Nederland op de kaart zetten. Gepassioneerde Nederlandse chefs met veel expertise en knowhow zullen het kookkanaal ook bij onze Noorderburen uitbouwen. Driesterrenchef Jacob Jan Boerma (van restaurant 'De Leest' en 'The White Room') werd recent als eerste Nederlandse njam!-chef aangekondigd en er volgen er binnenkort nog veel meer. Onze doelstelling? Culinaire expertise op een haalbaar niveau in de huiskamers van kijkend Nederland halen.

Wij vroegen onze Belgische njam!-chefs naar hun favoriete adressen in Nederland. Want culinair moeten ons Noorderburen absoluut niet onderdoen voor de Belgische restaurantsector! Met onderstaande tips van Dominique Persoone, Roger Van Damme en Bart Desmidt heb je direct een leidraad voor een heerlijke culinaire trip in Nederland.

 Tips van Dominique Persoone (The Chocolate Line)

In de ochtend geoogst, in de middag op je bord. Dat is de slogan van de Kas in Amsterdam. Ervaring en beleving staan hier centraal en je eet er te midden van een hele grote serre. Ze kweken er alles zelf en de sfeer is echt uniek. Voor de liefhebbers van bio en alles wat uit de natuur komt.

De Eetboetiek zal bij weinig mensen een belletje doen rinkelen, maar Oud Sluis doet dat zeker wel. Dit restaurant is gevestigd in het voormalige Oud Sluis en wordt vandaag uitgebaat door Michel Herman, de broer van Sergio Herman. Dominique gaat er graag met zijn gezin op het terras genieten van de fantastische salades en koopt er vaak nog enkele producten in de lifestyle shop nadien. Je kan hier terecht voor ontbijt, lunch en high tea.

Voor de pure Italiaanse keuken gaat Dominique altijd langs bij Toscanini in Amsterdam. Een supergezellige echte Italiaan met een mooie open keuken. Enige nadeel: het is er zo gezellig, dat Dominique er vaak wat tipsy buitenkomt.

Tips van Roger van Damme (Het Gebaar)

Chef Jacob Jan Boerma is een goede vriend van Roger en heeft met De Leest een van de beste restaurants van Nederland uitgebouwd. Het restaurant werd volgens onze Belgische njam!-chef dan ook terecht bekroond met 3 Michelin sterren. Binnenkort gaan de twee chefs samen aan de slag op het Nederlandse njam-kanaal en daar kijkt Roger al erg naar uit!

Roger blijft een Zeeuw en Zeeland blijft dan ook zijn thuis. Als echte Zeeuw moest er daarom in dit lijstje ook een Zeeuws restaurant. De keuze is daarbij eenvoudig: Pure C, bekroond met 17.5 punten op 20 bij Gault&Millau en 2 Michelin sterren, is voor Roger een echte top zaak. Chef Syrco Bakker zorgt er voor een culinaire beleving op topniveau met de allerbeste producten uit de streek.

Voor fine dining op topniveau in het centrum van Amsterdam trekt Roger graag naar Spectrum. Een prachtige zaak gelegen in het luxueuze Waldorf Astoria hotel, vlak aan de grachtjes. Chef Sidney en Restaurantmanager Sascha werkten reeds samen bij De Librije en zorgen vandaag voor een onvergetelijke culinaire ervaring in hun eigen restaurant.

Tips van Bart Desmidt (Bartholomeus)

De Librije is zowat het bekendste restaurant in Nederland. Bart komt er voor de fantastische sfeer, de mooie, creatieve gerechten en voor uitbaters Jonnie en Thérèse boer. Een eetervaring die iedereen zal bijblijven. In dit artikel kan je meer informatie over De Librije ontdekken.

AIRrepublic is een restaurant uit de stal van Sergio Herman, gelegen aan de nieuwe haven in Cadzand. Bart komt er graag om te genieten van de uitgepuurde en heerlijke keuken in combinatie met een machtig zeezicht.

Bij Toscanella Apuana komt Bart voor de authentieke Italiaanse keuken.  Mooie, eerlijke, en authentieke gerechten worden er bereid door een getalenteerde lady chef. Genieten!