De beste steak met frietjes in 10 stappen

Belgen zijn Bourgondiërs en heerlijk genieten van eten en drank zit in onze genen. Een fantastische steak met een op en top Belgisch frietje is dan ook voor vele Belgen het toppunt van culinair genieten. En het beste is: je kan dit culinair hoogtepunt gewoon zelf thuis maken! De perfecte steak met frietjes maken is echter geen kinderspel. Wij zetten voor jullie in 10 stappen uiteen hoe je dit gerecht perfect uitvoert.

1: de vleeskeuze

De vleeskeuze is het eerste en misschien ook belangrijkste punt. Want je basisproduct bepaalt mee de eindkwaliteit. Vandaag heb je in de supermarkt keuze te over: van verschillende soorten rund tot verschillende stukken van het rund. Je kan ook gerijpt vlees kopen, maar dat raden wij voor een typische steak met frietjes (zeker als je er saus bij doet) minder aan. De meeste steaks worden gesneden uit de filet pur of ossenhaas en uit dat stuk verkiezen wij de chateaubriand. Probeer zeker eens te variëren met runderrassen en verschillende stukken om zo tot jouw favoriet te komen.

2: de frietkeuze

Een volgende zeer belangrijke stap: welk frietje serveer je bij de steak? Het allerbeste zijn handgesneden frieten van een melige aardappelsoort. De bintjes zijn daarbij onze favoriet. Snijd je frieten ongeveer 1 cm dik en laat de schil er nog aan, die geeft extra smaak en textuur.

3: de sauskeuze

Bij een Belgische steak met frietjes hoort ook een mooie saus. Wij geven je graag wat inspiratie: een peperroomsaus met cognac, een bearnaisesaus of een bordelaisesaus à la Hof Van Cleve. Maar ook een zelfgemaakte kruidenboter kan heerlijk zijn!

4: de steak bakken

Het bakken van de steak en de frietjes vormt het moeilijkste deel. Haal vooraleer je begint te bakken je vlees ongeveer 30-45 minuten uit de koelkast, zo kan het al op temperatuur komen. Smelt ondertussen in een braadpan wat boter op een matig vuur. Bak de steaks 1 tot 2 minuten op een hoog vuur en kruid langs beiden kanten met peper en zout. Nadien kan je ‘afbakken’ in de pan (nog enkele minuten langs elke kant op een laag vuur), of in de voorverwarmde oven (ongeveer 3-4 minuten op 180 graden). De baktijd is natuurlijk afhankelijk van je gewenste gaartijd: bleu, saignant, à point of bien cuit. Hier lees je hoe je de steak ‘op maat’ kan afbakken.

5: frietjes bakken

Voor de frietjes gebruiken wij liefst ossewit als vetstof (geeft meer smaak), maar gewoon frietvet kan natuurlijk ook. Voor de perfect krokante friet pocheer je eerste de frieten op lage temperatuur (bv. 130 of 140 graden) gedurende 4 tot 5 minuten. Spreid ze daarna uit en laat ze volledig afkoelen, verhit je frietvet tot 180 graden en bak ze daarna in 2 tot 3 minuten goudbruin.

6: kruiding

Je steak kan je afkruiden met grof zeezout en een draai verse peper. Op de frietjes kan zout, maar laat hier best je gasten kiezen. Voor een mediterrane toets kan je ook wat tijm toevoegen.

7: garnituren

Een echte Belgische steak friet serveer je met een fris slaatje met gepelde tomaat, sjalot en een frisse vinaigrette. Maar het kan ook anders. Wat denk je bijvoorbeeld van een zoetzure komkommersalade of een tomatensalade zoals bij Hertog Jan? Een gepoft ajuintje in de oven past ook heerlijk bij steak.

8: met of zonder mayo

Als je bovenstaande reeds hebt uitgevoerd heb je nu een mooie steak, lekker krokante frietjes en een goede saus. Mayonaise is dan ook geen absolute must. Maar toch, wat is een Belgisch frietje zonder mayo? Maak ze snel even zelf met dit heerlijke recept van Peter Goossens!

9: afwerken

Een steak met frietjes heeft niet veel nodig op het bord. Meer zelfs, het is eigenlijk leuk om de ingrediënten afzonderlijk te serveren. Een mooi bord met daarop het vlees ‘puur natuur’, een kommetje met verse salade, een puntzakje met de Belgische frietjes, een sauskommetje met je favoriete saus, én een potje verse mayonaise. Een tafel vol plezier!

10: serveren en passende dranken  

Dé aangepaste drank voor een steak met frietjes? Een Belgisch biertje natuurlijk! Met het krachtige vlees gaan krachtige blonde bieren lekker samen. Denk aan een Duvel of een Tripel Karmeliet.

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...