Entrecote met knapperige salade en frietjes

Proef de zomer

Proef de zomer

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
8 dikke frietaardappelen
0,25 krop sla
0,25 krop rode lolo
50 gr veldsla
0,5 krop fijne krulsla
4 tomaten
1 sjalot
1 kl mosterd
2 cl witte wijnazijn
4 cl olijfolie
4 entrecotes van +- 300 gram

Bereiden:

Schil de aardappelen en snij ze in dunne frietjes. Spoel ze in koud water, giet ze af en droog ze goed tussen 2 handdoeken. Pocheer de frietjes eerst op 150 °C tot ze bovendrijven (frietjes kunnen zowel in ossenwit als in olie bereid worden; het is een kwestie van smaak). Laat ze uitlekken op een plaat. Frituur ze net voor het opdienen op 180 °C.

Reinig en was de verschillende slasoorten. Droog ze goed in de slazwierder en scheur ze in kleinere stukjes. Meng alle slasoorten door elkaar.

Pel de tomaten door ze net onder het vel kruisgewijs in te snijden, 10 seconden onder te dompelen in kokend water en dan onmiddellijk te laten schrikken in ijskoud water. Verwijder de velletjes en snij de tomaat in plakjes. Snij de gepelde sjalot fijn. Doe de mosterd, sjalot en azijn in een slakom, en kruid met peper van de molen en zout. Roer er de olie door en kruid bij indien nodig. Meng de vinaigrette net voor het opdienen onder de slasoorten. Doe in een slakom en verdeel er de tomaat over.

Strijk de entrecotes in met olie en kruid net voor het roosteren met peper van de molen en zout. Verhit een grillpan en rooster de dunne lenden volgens de wens van de gasten.

Serveren:

Snij de entrecotes op een plank in plakken en schik op een groot bord. Leg er een handvol sla naast en serveer de frietjes apart.

Uit het boek "Heerlijk van bij ons"

Zalig zilte Noordzeegarnalen, bitterzoet grondwitlof, ambachtelijk gebakken peperkoek, pittige Damse mokke, lekkere Luikse stroop, botermals blauw-wit en seizoenverse Mechelse asperges. Ze zijn allemaal van 'ons'. En van bij ons.

We koesteren deze heerlijke, meestal seizoens- en streekgebonden basisproducten en gaan er graag mee aan de slag. We toveren ze om tot de beste gerechten, van makkelijk tot iets uitdagender, van dagelijkse kost tot zondagse familielunch. Maar altijd lekker Belgisch!

Dit boek biedt je maar liefst 50 mooie recepten uit het allerbeste van de Belgische keuken. Wedden dat je zo de week rond bent?

  • Titel: Heerlijk van bij ons
  • Uitvoering: Soft Cover
  • Afmetingen: 170 x 215mm
  • ISBN: 978-90-5916-655-4
  • Pagina's: 128
  • Fotografie: Luk Thys
  • Redacteur: Patrick Caignau
Lees meer over Heerlijk van bij ons

Inspiratie & blog