Tips om de perfecte steak te bakken

Steak met friet is van menig Belgen hét favoriete gerecht. Toch is het niet zo evident om een mals stukje steak perfect klaar te maken. We verzamelden enkele tips!

Steak met pepersaus

  • Kies vlees dat lichtjes glanst en een donkerrode kleur heeft. Vermijd vlees, waaronder een plasje bloed of vocht ligt. Hoe fijner de draad (de vezels), hoe malser het vlees.
  • Haal het vlees een uur voor de bereiding uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dep het eventueel droog met keukenpapier.
  • Verhit olijfolie, arachide- of zonnebloemolie in een pan en bak het vlees aan beide kanten op hoge temperatuur aan. Kruid het vlees pas dan met peper en zout of andere aromaten. Voeg klontjes boter toe. Zet het vuur lager en bak het vlees verder 1,5 tot 2 minuten aan elke kant of volgens de gewenste gaarheid. Je mag het vlees niet voortdurend keren in de pan, dat onderbreekt het bruiningsproces. Bestrooi het vlees na het bakken eventueel met wat fleur de sel of ander grof zeezout.
  • Gebruik een goed scherp mes zonder kartels om het vlees te snijden. Snijd het vlees tegen de vezelrichting in. Dat zijn de fijne lijntjes (de draadjes) die door het vlees lopen. Snijd loodrecht op die lijntjes. Zo snijd je de lange vezels door en kan je het vlees beter kauwen.

Gaartijd

De gaartijd van een steak is geen exacte wetenschap. De tijd hangt af van de grootte, de dikte en de structuur van het vlees, van de gebruikte pan en van de hitte van het vuur. Enige ervaring speelt mee om vlees naar wens te bakken. Om de gemiddelde baktijden aan te duiden gebruiken we de klassieke Franse termen:

  • Bleu (bloederig rood): 1 minuut aan elke kant
  • Saignant (rood): 1,5 tot 2 minuten aan elke kant
  • A point (medium): 3 tot 4 minuten aan elke kant
  • Bien cuit (doorbakken): 5 minuten aan elke kant

Doe de gaarheidstest

Hoe weet je of het vlees gaar genoeg is? Daarvoor is er een eenvoudig trucje dat je kan toepassen! Laat je linkerhand los hangen. Druk met de top van de wijsvinger van je rechterhand op het gebied tussen de duim en de wijsvinger van de linkerhand. Zo voelt een stuk vlees dat nog ‘bleu’ of ‘saignant’ is. Maak nu een losse vuist met de linkerhand en druk opnieuw met de wijsvinger op hetzelfde gebied. Zo voelt een stuk vlees aan dat medium (à point) is gegaard. Maak nu een stevige vuist, druk opnieuw: zo voelt vlees aan dat helemaal gegaard is, ‘bien cuit’ in het Frans.

Zin gekregen in een stukje lekker rundsvlees? We inspireren je graag met enkele smakelijke steakrecepten!

Entrecote met bloedworst Entrecote provencale

Steak stroganoff Steak béarnaise

Ontdek nog meer heerlijke steakrecepten!

Beoordeling