Culinair op het filmfestival van Cannes

Het filmfestival in Cannes zit er alweer op! De fantastische stad werd de voorbije twee weken nόg meer ondergedompeld in luxe dan anders. Het waren hoogdagen voor iedereen. Niet alleen de aanwezige acteurs en actrices zoals Cate Blanchett, Kristen Stewart en John Travolta werden goed verwend, ook de meer dan 4000 aanwezige journalisten hadden niets tekort!

Het filmfestival weet hoe ze de journalisten moet verwennen. In het centrale punt, het Palais des Festivals, was er meer dan één culinaire hotspot. Zo waren er bijvoorbeeld verschillende Nespresso-bars, helaas wel zonder de aanwezigheid van George Clooney!

Op het persterras konden de journalisten ook een croissantje eten (what else? ) en hun dorst lessen. Cola, fruitsap, water (àltijd San Pellegrino) en wijn waren voor iedereen beschikbaar. Het fantastische uitzicht kreeg je er ook gratis bij!

Natuurlijk vinden niet alle activiteiten plaats in het Palais des Festivals. Er werden bijvoorbeeld ook films vertoond in hotels of op boten. En ook daar kwamen we niets tekort! Ontbijt op de ‘Belgian Boat’, hapjes in het Martinez hotel en champagne op het strand van La Quinzaine. Werken op het filmfestival, het is geen lachertje! 

Dé hotspots van Cannes

Zonder gêne van je champagne nippen of in een veel te dure macaron bijten: in Cannes, kan het. Al hoeft het niet altijd zo decadent te zijn. Dit zijn dé culinaire hotspots in Cannes voor de dag door te komen.

Ontbijt

Carlton hotel (*****)

Boulevard de la Croisette 58

Ontbijten in Cannes hoeft niet altijd duur te zijn. Op verschillende plaatsen heb je al een meeneemkoffie en croissant voor drie euro. Maar wanneer het eens iets meer mag zijn kan je terecht in het 5-sterren Carlton Hotel op La Croisette. Je betaalt er 45 euro per persoon voor het ontbijt in buffetvorm, inclusief champagne. Je kan het niet bedenken, of het  is verkrijgbaar. Van mini citroentaartjes tot rösti’s, van een eitje naar keuze tot een simpel cupje Nutella. Er is ook een sapjestoog, waar je een fruitsap naar keuze à la minute kan laten persen. Verser kan niet, net zoals de aardbeien. Oké, het zijn maar aardbeien. Maar in Cannes smaakt alles nét dat tikkeltje lekkerder.

Lunch

Traituer Ernest

Rue Meynadier 52

Na een uitgebreid ontbijt in het Carlton hotel heb je meestal niet om 12u opnieuw honger. Maar wanneer je maag toch begint te knorren, kan je gaan voor een kleine snack van bij Traiteur Ernest. Take-away of opeten op het kleine maar fijne terras: aan u de keuze. Zeer betaalbaar, maar toch iéts specialer. Ze noemen een mini-pizza namelijk niet een mini-pizza, maar tartelette tomate. Daarnaast hebben ze ook quiche, auberginetaart, kleine broodjes,… Kortom, perfect voor de kleine honger.

Vieruurtje

Ladurée Cannes

Rue d’Antibes 79

‘A macaron a day, keeps the docter away!’ Zéker als het de lekkere macarons zijn van bij Ladurée. Lekker om tussendoor even snel je honger te stillen. De kleinste portie bestaat uit 6 macarons voor 17 euro, dat is redelijk prijzig. Maar ze zijn het dan ook meer dan waard! Ook ideaal trouwens als souvenirtje voor het thuisfront.

Diner

New-York New-York

Allée de la Liberté Charles de Gaulle 1

New-York New-York is de ideale uitvalsbasis om ‘s avonds lekker te dineren. Een chique brasserie die zichzelf als steakhouse omschrijft. Al is het zoveel meer dan dat. Er is voor ieder wat wils. Van lasagne tot pizza, en van een hamburger tot een steak. En er zijn versgesneden frietjes! De gezellige ronde tafels maken het plaatje af. Een brasserie waar ook regelmatig bekende acteurs passeren. Het ligt dan ook vlakbij het Palais des Festivals waar het filmfestival is.

Lokale hotspots

Fromagerie Ceneri

In augustus viert de kaaswinkel Ceneri zijn 50ste verjaardag. Zaakvoerder Hervé Ceneri zegt dat dat dan zeker gevierd zal worden, mét hapjes van kaas. Want zeg nu zelf: is er ooit genoeg kaas? In de winkel van Hervé Ceneri alvast wel. Honderden soorten kaas, van zowel uit de streek als uit de rest van de wereld. In de winkel zelf is het opvallend koud, slechts 12°C. Er zijn geen koeltogen, waardoor de temperatuur in de hele winkel zo laag is. Volgens Hervé Ceneri is dat wel ideaal voor de kazen beter te laten evolueren en de smaak zo nόg beter te maken.

Jean-Luc Pelé Atelier

Het filmfestival in Cannes, het gaat niemand voorbij. Veel handelaars proberen een graantje mee te pikken. Ook patissier Jean-Luc Pelé speelt in op de filmhype. Gebakjes genaamd naar acteurs, versierde chocolade in thema van film, noem maar op.

Délices Lamarque Cannes

Heeft de Kotmadam ook een winkel in Cannes? Als je Délices Lamarque binnenwandelt zou je denken van wel. Naast de traditionele snoepsoorten verkopen ze hier ook lokale specialiteiten. Eén van die specialiteiten is délice de vigne: rozijnen met een chocoladejasje. Die zijn ook bij ons verkrijgbaar, maar hier zijn ze toch nét ietsje beter.

David Panis