Culinair genieten bij Belgische chef Nic Vanderbeeken in Ubud, Bali

Bali is als reisbestemming vooral gekend omwille van de exotische stranden, het natuurschoon en de cultuur. De laatste jaren komt het Indonesische eiland echter meer en meer op de voorgrond als culinaire hotspot. Gastronomische restaurants schieten er als paddenstoelen uit de grond en steeds vaker gaan ook buitenlandse chefs er aan de slag. De njam!-redactie ging op bezoek bij de Belgische chef Nic Vanderbeeken, die sinds 2013 aan het roer staat van restaurant Cascades in Ubud.

Ubud wordt vaak het ‘culturele hart van Bali ' genoemd en is een cluster van heuvelachtige dorpen in het midden van het eiland. Toeristen trekken er in grote getallen naartoe om er (tegen spotprijzen!) te genieten in één van de spa’s, voor een prachtige trekking door de rijstvelden, of om spiritueel geïnspireerd te geraken door het Hindoeïsme. Maar steeds vaker ook om culinair verwend te worden in één van de vele toprestaurants. Restaurant Cascades is daar één van, en niet zomaar één: het restaurant is gevestigd in het Viceroy Bali hotel, één van de meest luxueuze resorts in Indonesië. Het hotel is gelegen op een heuvel in de jungle en bestaat uit 25 privé villa’s, allemaal met hun eigen zwembad. Vanop eender welke plaats in het hotel of de villa’s heb je een adembenemend zicht op de junglevallei en de heuvels voor het resort. Het hotel won al verschillende awards en duikt regelmatig op in virale ‘must-see’ lijstjes op sociale media. Dé uitgelezen bestemming voor een fantastische honeymoon!

Bali

Bali

In dit unieke paradijs bevindt zich restaurant Cascades. Gasten van het restaurant (dat trouwens voor iedereen toegankelijk is) genieten er van overheerlijke gerechten, gekruid met een onvergetelijk uitzicht. Chef Nic Vanderbeeken is sinds 2013 verantwoordelijk in de keuken en bracht het restaurant in enkele jaren naar de gastronomische top. Hij kookt er niet alleen de pannen van het dak maar organiseert er ook verschillende culinaire events. Zo was onze njam!-chef Michaël Vrijmoed al te gast voor een ‘4-hands dinner event’, naast andere bekende chefs zoals Nick Bril en Benoit Dewitte. Op deze manier zorgt Nic voor een opwaardering van de Balinese ‘gastro-scene’ en plaatst hij Ubud op de culinaire wereldkaart.

Bali

Chef Nic deed ervaring op in verschillende toprestaurants in België, Frankrijk, de Verenigde Staten en Vietnam. Hij beheert de Westerse en de Aziatische kookstijl perfect en creëert hiermee een unieke fusion keuken, geënt op een Franse basis. Hij gebruikt altijd één ingrediënt als startpunt en combineert dit met diverse internationale ingrediënten en creatieve toetsen. Zo is één van Nic’s ‘signature dishes’ het voorgerecht met tomaat: gemarineerde cherry tomaatjes worden gecombineerd met biet, crème van basilicum, watermeloen, Parmezaan chips, basilicum sorbet, rode ui en lavendelolie. Een visueel mooi en licht gerecht met pure, uitgesproken smaken. Genieten! Bij restaurant Cascades hebben gasten de keuze uit een uitgebreide à la carte kaart of tussen een Europese of Indonesische degustatiemenu. De menu’s bieden een wandeling door de kaart en we kunnen ze meer dan aanbevelen!

Bali

Bali

Bali

Alle informatie over Cascades & Viceroy Bali vind je op www.cascadesbali.com en www.viceroybali.com.

We geven graag nog even mee dat Cascades trouwens niet het enigste restaurant met een Belgische chef is in Bali: ook bij Who’s Who, gelegen in het centrum van Ubud, staat een Belgische chef achter het fornuis. Chef Tom werkte vroeger in verschillende zaken in het Leuvense en is bekend als de protegé van Peter Collen van restaurant Botaniq. 15 jaar geleden kwam hij voor het eerst met de rugzak naar Bali. Hij werd er door een taxichauffeur afgezet in Ubud en verloor er meteen zijn hart. In 2010 hield hij een sabbatjaar en leerde er toen zijn vriendin kennen. Samen startten ze in 2014 Who’s Who, een gezellig restaurantje in het centrum van Ubud. Tom serveert er een toegankelijke, internationale keuken met lokale toetsen, tegen zeer licht verteerbare prijzen. De pompoensoep met garam masala, kokosroom en koriander is nu al legendarisch. Andere tips zijn de tonijntartaar, de pasta’s en de slaatjes. Je kan er momenteel terecht voor lunch en diner, binnenkort zal Tom ook ontbijt aanbieden. Voor meer informatie kan je terecht op www.whoswhosworld.com.

Bali

 Sven & Frank van de njam!-redactie
© Foto's: Adriaan Van Looy 

Lees ook...