Croque monsieur & croque madame 7 keer anders

Op onze njam!-website en de njam!-blog kan je terecht voor tonnen inspiratie voor in de keuken. Van verfijnde gerechten tot dagelijks comfort food: voor iedereen is er wat wils. In dit artikel gaan we dieper in op een van die heerlijke comfort food gerechten: de croque monsieur. De allereerste croque monsieur verscheen op een menukaart in Parijs rond het jaar 1910. Deze typische Frans-Belgische snack bestaat traditioneel uit getoast brood met kaas en ham. De croque madame, of “het vrouwtje” is een luxeversie met een gebakken eitje. Maar er zijn talloze variaties op de heerlijke croque monsieur. Je kan variëren met de kaassoorten, groenten of vruchten toevoegen of smaak creëren met kruiden en sauzen. Vandaag presenteren we jullie 7 creatieve croque recepten.

1. Croque met bloedworst 

In deze croque gebruikt njam!-chef Andy De Brouwer smeuïge bloedworst en hervékaas tussen twee krokant getoaste plakken brood. Tip: wens je de croque iets zoeter, voeg dan voor het bakken wat appelschijfjes of uienringen toe.

2. Croque madame met spek en rode ui

Een variant op de gekende croque madame. In plaats van ham gebruikt Andy in dit recept spek. De rode ui zorgt voor wat tegengewicht voor het zoute van het spek. Zoals het hoort wordt de croque madame afgewerkt met een gebakken spiegeleitje.

3. Zwitserse croque met Alpenkaas

Een lekkere Zwitserse Alpenkaas zoals Etivaz, wit boerenbrood en gepekeld en gedroogd rundsvlees zoals Grisonvlees: meer heb je niet nodig om een verrassend lekkere croque te maken. Afwerken doe je met versgemalen zwarte peper en een frisse salade van veldsla en rode ui.

4. Croque met spek, geitenkaas en vijgen

Geitenkaas, spek en vijgen: een heerlijke combinatie. Ook in een croque. Gebruik voor dit recept een luchtige geitenkaas om zo tot een smeuïg geheel te komen. Wens je de croque nog wat zoeter? Voeg dan wat honing toe voor het bakken.

5. Zweedse croque met zalm

Ook in Zweden kennen ze iets van croques. Daar gebruiken ze geen zacht brood zoals wij het kennen, maar wel “knäckebröd”. Dat is van zichzelf krokant en hoef je dus niet te bakken. In deze versie van de Zweedse croque combineert njam!-chef Andy De Brouwer knäckebröd met typische Zweedse ingrediënten: zalm, mierikswortel, dille en aardappelrösti.

6. Croque met vier kazen

Een croque voor de kaasliefhebbers: cheese, and cheese only! Voor deze croque gebruiken we getoast boerenbrood gevuld met 4 soorten kaas: verse kaas, gewassenkorstkaas, rauwmelksekaas en oude harde kaas. Het resultaat? Verslavend lekker! 

7. Croque benedict

In deze luxeversie van de croque madame combineert Andy De Brouwer het recept van eggs Benedict (eieren met een mousselinesaus) met dat van een croque madame. Verwacht je aan een rijkelijk gevulde croque, ideaal voor een zondagse brunch of uitgebreid ontbijt.

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...