Bij njam! geven we je graag tips en inspiratie voor (in) de keuken. Daarom plaatsen we regelmatig een product in de kijker. En als het even kan, een Belgisch product! En wat is er meer Belgisch dan het witte goud, also known as witloof? Deze bittere bladgroente heeft een plaats in de keukens van jong en oud en zowel in dagdagelijkse als culinaire gerechten. Wij zetten voor jullie 10 tips en recepten op een rijtje.
Witloof aankopen
Witloof kan je vandaag het hele jaar door kopen. Het wordt gekweekt op twee manieren: in de grond of in trekbakken met voedingswater (hydrocultuur). Witloof dat gekweekt werd in de grond is voller van smaak en iets bitterder. De grond zorgt eigenlijk voor de typische witloofsmaak. Grondwitloof herken je aan de erkenningslabels op de verpakking. Als je witloof koopt, let er dan op dat het mooi wit ziet en stevig aanvoelt. De top bovenaan moet gesloten zijn.
Witloof bewaren
Witloof bewaar je in de koelkast, maar niet in een plastieken verpakking. In een papieren zak of gewoon los kan je witloof het langste bewaren. Zorg er eveneens voor dat je het in het donker bewaart. Je kan witloof ook invriezen nadat je het in stukjes hebt gesneden. Houd er dan wel rekening mee dat het witloof nadien niet meer knapperig is (maar dus wel nog geschikt voor bijvoorbeeld soepen).
Witloof kuisen
Om witloof te kuisen snijd je eerst het onderste deel af van de witloofstronk. Haal eventuele bruine bladeren weg. Daarna snijd je het witloof door de lengte in twee en haal je aan de onderkant de kegelvormige binnenkant weg (die is immers heel bitter). De afzonderlijke bladeren kan je onder koud water wassen. Tenslotte snijd je ze in de gewenste grootte voor je gerecht of laat je ze zo om te vullen.
Witloof bereiden
Witloof kan je zowel warm als koud eten. Voor warme bereidingen kan je witloof koken, bakken, garen, stoven, braiseren of verwerken in een heerlijke soep. Rauw is de groente heerlijk gevuld met lekkers, in salades of als afwerking van gerechten. Een extra tip voor koude bereidingen: witloof wordt snel bruin en om dat te voorkomen kan je er wat versgeperste citroen over sprenkelen.
Er zijn mensen die niet echt houden van de bittere smaak van witloof. Om deze te minimaliseren, haal je best de buitenste bladeren weg. Je kan als je witloof kookt ook melk aan het kookwater toevoegen of bij het bakken wat suiker of honing.
Recepten
Afsluiten doen we zoals gewoonlijk met vijf heerlijke recepten. Haal je keukentools al maar boven!
Ontdek hier nog meer witloofrecepten!