Chefs en hun expertise: 10 tips en recepten voor het perfecte kerstgebak van Roger van Damme

Dat onze njam!-chefs expertise te over hebben, staat buiten kijf. Elke chef heeft zijn specialiteit en is daar ook mee beroemd geworden. Roger van Damme werd dat met patisserie en alles wat zoet is. Hij werd dan ook niet voor niets bekroond tot beste patissier van de wereld in 2017. De njam!-chef schreef ook verschillende boeken over zijn zoete creaties en wordt regelmatig op events gevraagd voor het zoete ‘pièce de résistance’. Met de aankomende kerstperiode leek het ons daarom een goed idee om even bij Roger aan te kloppen voor tips en inspiratie. En dat natuurlijk rond het zoete gedeelte. Want ook dit jaar willen we allemaal scoren met ons prachtige kerstgebak, toch?

5 tips voor het perfecte kerstgebak

1. Temperatuur van je ingrediënten

Voor je begint te bakken, is het belangrijk om al je ingrediënten op kamertemperatuur te hebben. Het deeg, de eieren, de melk, de boter, …: zorg dat ze allemaal op dezelfde kamertemperatuur zijn. Zo voorkom je dat je beslag gaat schiften.

2. Weeg alles af voor je begint te bakken (niet tijdens)

Heel belangrijk: weeg al je ingrediënten goed af vooraleer je begint te bakken, en niet tijdens. Als je dat laatste doet, loop je het risico om zaken te laten aanbakken of foutief af te wegen. Beter voorkomen dan genezen, dus!

3. Voeg wat spuitwater toe aan je beslag om het extra luchtig te maken

Spuitwater bevat koolzuurgas en dat zal je beslag extra luchtig maken. Vooral bij wafels is dit een leuke tip, want ze zullen er extra krokant door worden. Maar eigenlijk geldt deze tip voor vele soorten beslag.

4. Bakvorm invetten en met bloem bestuiven

Wanneer het tijd is om te bakken, vet dan je bakvorm vooraf even in met boter en bestuif ze met bloem. Zo zal je bakcreatie veel gemakkelijker loskomen uit de vorm.

5. Meet de temperatuur tijdens het bakken met een thermometer of satéprikker

De temperatuur van je taart of gebak is essentieel om uitdroging te voorkomen. Heb je een thermometer, meet dan om de 5 minuten de temperatuur tot die ideaal is. Je kan ook een lange satéprikker gebruiken. Als er nog wat (nat) beslag aan blijft hangen, moet je cake of taart nog wat bakken. Als er enkel wat kruimels aan de prikker blijven hangen, is je gebak klaar.  

5 recepten voor het perfecte kerstgebak

1. De kersttaart van Roger van Damme

Als je met deze taart niet scoort op kerstavond of kerstdag, weten we het ook niet meer. Deze prachtige taart bestaat uit heerlijke biscuit, aardbeienconfituur en witte chocolade. Afwerken doe je met eetbare kerstdecoratie. Bijna te mooi om op te eten!

2. Madeleines met limoen

Dat het niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn, bewijzen we met deze madeleines met limoen. Lekker goudbruin gebakken zijn deze zoete zondes heerlijk om de kerstmaaltijd in stijl af te sluiten.

3. Clafoutis met bosvruchten

Clafoutis is een klassieke bakbereiding uit de Franse keuken. De originele versie wordt gemaakt met kersen, maar Roger geeft er natuurlijk graag zijn eigen twist aan. In dit recept doet de njam!-chef dat met bosvruchten, abrikozenconfituur en verse munt. Het resultaat lijkt met enige verbeelding zelfs op een mini-kerstboom.

4. Brownies met karamelcrème en aardbeien

Brownies: nog zo’n klassieker waar je iedereen mee kan plezieren. In deze kerstversie wordt het zachte chocoladegebak opgewaardeerd met een smeuïge karamelcrème en stukjes verse aardbeien voor de frisse toets. 

5. Chocoladetaart met hazelootpasta

Opletten geblazen met deze chocoladetaart: ze is zo lekker, dat je ervan blijft eten. Op de krokante bodem komt een vulling van hazelnootchocoladepasta, een luchtige chocoladecrème en krokante croutons van briochebrood. Heerlijk!

Bedankt, Roger!