Chocoladetaart met hazelnootpasta

Chocoladetaart met hazelnootpasta
Een recept van njam! chef Roger van Damme
Ook in njam! boek Smossen mag!
Hoeveelheid Ingrediënt
Voor de krokante bodem:
10 gr verse gist
80 gr melk
160 gr bloem
1 eierdooier
1 tl zout
1 el suiker
40 gr zachte boter
Voor de chocoladevulling:
5 eieren
200 gr room
8 gr melk
1 snuifje zout
1,5 el suiker
220 gr chocopasta
Voor de chocoladecrème:
400 gr melkchocolade, in kleine stukjes
100 gr room
100 gr melk
65 gr eidooiers
30 gr suiker
1 snuifje zout
Voor de croutons:
enkele sneetjes briochebrood
Voor de afwerking:
slagroom, lobbig geklopt
atsina cress
Recept afdrukken

Bereiden:

Maak de krokante bodem:

Neem een gakartelde taartvorm met een diameter van 18 cm. Maak een torentje van de bloem en maak er een kuiltje in. Maak de melk lauwwarm en los hierin de gist op. Giet alles in het kuiltje. Doe de eierdooier in het kuiltje en meng langzaam door de melk. Vermeng het ei-melkmengsel beetje bij beetje met de bloem. Begin het deeg te kneden wanneer het stevig genoeg is. Doe er zout, suiker en boter bij en kneed verder tot een soepel deeg. 

Rol het deeg tot een bolletje. Dek de bol deeg af met een theedoek en laat 10 minuten rusten. Bestuif nu het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot 2,5 mm dikte. Leg het deeg voorzichtig in een ingevette deegvorm, dek af met een theedoek en laat rusten in de koelkast.

Maak de chocoladevulling:

Mix alle ingrediënten en vul de taartbodem met het chocopastamengsel. Bak de taart af gedurende 15 minuten op 175 graden. Laat de taart in de oven staan, maar zet de thermostaat nu op 150 graden. Na een dikke 20 minuten is de taart gebakken.

Maak de chocoladecrème:

Kook in een pan de melk, de room, de suiker en het zout. Giet een beetje van de kokende massa op de dooiers en roer goed door met een klopper. Doe nu alles terug in de pan en blijf met de klopper roeren tot de massa bijna kookt. Haal de pan van het vuur en giet het mengsel op de chocoladestukjes. 

Laat de crème in een kom afkoelen in de koelkast. Ongeveer vijf uur. Als de crème voldoende is afgekoeld doe je hem in een spuitzak en spuit je toefjes op de taart. 

Maak de croutons:

Snijd briochebrood in blokjes van 2 bij 2 cm en bak ze in een anti-kleefpan krokant. Strooi de croutons voor het serveren over de taart. 

Serveren: 

Werk indien gewenst de taart verder af met toefjes slagroom en blaadjes atsina cress.