Brownies met karamelcrème en aardbeien

Een recept van Roger van Damme
Foto: Frank Croes ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
360 gr eiwit
200 gr eidooier
400 gr kristalsuiker
400 gr boter
400 gr chocolade 70%
280 gr amandelpoeder
60 gr cacaopoeder
60 gr bloem
19 gr bakpoeder
9 gr fleur de sel, fijngemalen
16 cl room
16 cl melk
1 tonkaboon, gespleten
70 gr eidooiers
1 gr zout
420 gr karamelchocolade
10 takjes atsina cress
enkele stukjes of schijfjes chocolade
bakblik van 20 x 30 cm
zeef

Bereiden:

Maak de brownie:

Verwarm de oven voor op 170°C. Klop het eiwit en de eidooier op tot ze een witte massa vormen. Voeg er de kristalsuiker langzaam aan toe. Smelt de boter met de chocolade. Meng de overige ingrediënten. Meng de eieren en de chocolade en spatel er de overige ingrediënten luchtig onder. Giet in een bakblik en bak het mengsel gedurende 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak de karamelcrème:

Breng de room, de melk, de kristalsuiker, de tonkaboon en de vanille aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat de ingrediënten een half uur trekken. Voeg de eidooier toe en kook alle ingrediënten, behalve de chocolade en het zout, tot een crème anglaise in de pan. Laat koken tot de massa begint te pruttelen, dan gaat ze binden. Neem van het vuur. Zeef de tonkaboon en het vanillestokje uit de massa. Smelt de chocolade in de microgolfoven. Doe dat in korte stappen. Laat eerst gedurende 30 seconden op vol vermogen smelten. Roer de chocolade. Laat opnieuw gedurende 30 seconden smelten op vol vermogen. Roer opnieuw. Herhaal tot de chocolade zacht is. Op deze manier voorkom je dat de chocolade verbrandt. Roer tot slot het zout door de chocolade. Spatel de crème anglaise in 3 keer door de deels gesmolten chocolade.

Serveren:

De brownie kun je op verschillende manieren serveren. Hier hebben we de brownie verrijkt met de karamelcrème in toefjes erop en vervolgens gegarneerd met aardbeien, atsinacress en stukjes chocolade. Voor kinderen kun je Smarties gebruiken om het wat speelser te maken.

Met dank aan

Hoogstraten Strawberries

Uit het boek "Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme"

Breng de zon in je keuken met het nieuwe njam!-boek: Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme!

In dit boek vind je niet alleen enkele van mijn meest eenvoudige gerechten die ik ooit heb gemaakt, maar het zijn ook één voor één oogstrelende bereidingen die zelfs op donkere dagen de zon in je keuken brengen. Mensen vragen me dikwijls wat ik met aardbeien heb. Wel, ze hebben mijn leven een belangrijke draai gegeven. Ik heb mijn vrouw Cindy voor het eerst ontmoet tijdens de aardbeienfeesten in Zundert. Ze werd mijn aardbeienprinses voor het leven. En aardbeien werden mijn lievelingsfruit. Ik wens je bij de bereiding van de recepten evenveel plezier als ik eraan had.”

Aardbeien uit Hoogstraten smaken lekker zoet en maken van elk dessert een feest. In dit boek presenteert Roger van Damme 40 kleurrijke recepten met aardbeien. Eenvoudige desserts, zoals een milkshake, een smoothie of een soep met aardbeien, maar ook een verrassende carpaccio, een pizza en zelfs gehaktbrood met aardbeien. Allemaal gerechtjes die weinig keukenkennis vragen en snel klaar zijn. Natuurlijk komen er ook enkele verrassende en meesterlijke aardbeiendesserts aan bod, zoals we van Roger gewend zijn. In dit boek kom je ook alles te weten over aardbeien. Over hun verrassende geschiedenis. Hoe ze in Hoogstraten groeien en gekweekt worden. Waar je op moet letten als je ze koopt en bewaart. Met welke ingrediënten je ze kunt combineren. Wat de favoriete bereidingen zijn in andere Europese landen. Met bovendien tal van keukentips en wetenswaardigheden. Een must have voor aardbeienliefhebbers.

Lees meer over Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme

Inspiratie & blog