Brownies met karamelcrème en aardbeien

Brownies met karamelcrème en aardbeien
Een recept van njam! chef Roger van Damme

Met dank aan

Hoeveelheid Ingrediënt
Voor de brownie:
360 gr eiwit
200 gr eidooier
400 gr kristalsuiker
400 gr boter
400 gr chocolade 70%
280 gr amandelpoeder
240 gr hazelnootpoeder, grof
60 gr cacaopoeder
60 gr bloem
19 gr bakpoeder
9 gr fleur de sel, fijngemalen
Voor de karamelcrème:
16 cl room
16 cl melk
20 gr kristalsuiker
1 tonkaboon, gespleten
1 vanillestokje, uitgeschraapt
70 gr eidooiers
1 gr zout
420 gr karamelchocolade
Voor de afwerking:
10 takjes atsina cress
18 aardbeien, gehalveerd
enkele stukjes of schijfjes chocolade
Extra:
bakblik van 20 x 30 cm
zeef
Recept afdrukken

Bereiden:

Maak de brownie:

Verwarm de oven voor op 170°C. Klop het eiwit en de eidooier op tot ze een witte massa vormen. Voeg er de kristalsuiker langzaam aan toe. Smelt de boter met de chocolade. Meng de overige ingrediënten. Meng de eieren en de chocolade en spatel er de overige ingrediënten luchtig onder. Giet in een bakblik en bak het mengsel gedurende 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak de karamelcrème:

Breng de room, de melk, de kristalsuiker, de tonkaboon en de vanille aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat de ingrediënten een half uur trekken. Voeg de eidooier toe en kook alle ingrediënten, behalve de chocolade en het zout, tot een crème anglaise in de pan. Laat koken tot de massa begint te pruttelen, dan gaat ze binden. Neem van het vuur. Zeef de tonkaboon en het vanillestokje uit de massa. Smelt de chocolade in de microgolfoven. Doe dat in korte stappen. Laat eerst gedurende 30 seconden op vol vermogen smelten. Roer de chocolade. Laat opnieuw gedurende 30 seconden smelten op vol vermogen. Roer opnieuw. Herhaal tot de chocolade zacht is. Op deze manier voorkom je dat de chocolade verbrandt. Roer tot slot het zout door de chocolade. Spatel de crème anglaise in 3 keer door de deels gesmolten chocolade.

Serveren:

De brownie kun je op verschillende manieren serveren. Hier hebben we de brownie verrijkt met de karamelcrème in toefjes erop en vervolgens gegarneerd met aardbeien, atsinacress en stukjes chocolade. Voor kinderen kun je Smarties gebruiken om het wat speelser te maken.