Bordeaux Ontkurkt: toegankelijke rode wijnen

Rock-‘n-roll in het glas én op het bord. Da’s wat topsommelier Andy De Brouwer en chef Dominique Persoone serveren in het nieuwe programma Bordeaux Ontkurkt. Samen trekken ze op culinaire roadtrip doorheen het prachtige Bordeaux. Andy bewijst dat de wijnen uit deze geweldige regio toegankelijk en betaalbaar zijn, terwijl Dominique op zoek gaat naar lokale gastronomische schatten. Samen zorgen ze voor een eigentijdse wijnselectie en een geslaagde foodpairing!

Bordeaux is meer dan alleen de dure flessen van de chique châteaux. Het is vooral de thuisbasis van de toegankelijke, betaalbare én lekkere wijnen. Bewijs daarvan is Château Recougne. Daar trekt sommelier Andy De Brouwer naartoe in de eerste aflevering van Bordeaux Ontkurkt.

Château Roucogne

Château Roucogne, eigendom van de familie Milhade, ligt op ongeveer 50 km van het centrum van de Stad Bordeaux. Dit wijndomein valt onder de appellation Bordeaux Supérieur, hun wijnen hebben een iets hoger alcoholpercentage dan de standaard Bordeaux-wijnen. Ook zijn ze iets complexer, ze hebben verplicht op eik gelegen, maar toch zijn zo nog steeds heel betaalbaar. Kortom, toegankelijke klassewijnen! 

Château Roucogne wordt gerund door Marc en Elodie, broer en zus. Het wijndomein is al sinds 1938 in het bezit van hun familie en ondertussen zijn zij de vierde generatie die aan het roer staat. Elodie verzorgt het commerciële luik terwijl haar broer Marc zich meer bezighoudt met de technische kant van wijn maken. Op hun domein verbouwen ze vooral Merlotdruiven maar sinds het jaar 2000 ook opnieuw Carmenère. Carmenère is een oud druivenras dat sinds eind 19de eeuw, door een grote epidemie, zo goed als verdwenen is uit Frankrijk maar nu dus opnieuw op de kaart wordt gezet. Het doel van Elodie en Marc? De jonge, toegankelijke en betaalbare Bordeauxwijnen promoten.

Fietsen in Bordeaux

Terwijl Andy de wijnen proeft gaat Chef Dominique Persoone op ontdekkingstocht met de fiets door het centrum van de hippe stad Bordeaux. Internationaal is de Bordeauxstreek gekend voor zijn wijnen maar wat veel minder geweten is is dat deze regio ook een prachtige fietsbestemming is met een uitgebreid fietsroutenetwerk. Op veel plaatsen kan je dan ook fietsen huren, zo ook in het centrum van Bordeaux stad. Naast 200 km aan goede fietspaden telt de stad ook meer dan 160 fietsstations. Bij ieder station kun je gemakkelijk een fiets huren en deze weer inleveren bij alle beschikbare stations. Een geweldige manier om de stad te ontdekken lijkt ons! 

Benieuwd welke bezienswaardigheden je niet mag missen in Bordeaux? Wij geven graag enkele tips! 

  • Miroir d’eau 

Miroir d’eau, vertaald als waterspiegel is een kunstwerk dat gelegen is aan de Garonne, tegenover het plein La Bourse. Via de waterspiegel kan je een weerspiegeling van het plein of de kade zien. De fontein is ondiep wat maakt dat je er kan doorlopen en het in de zomer een populaire plaats is om wat afkoeling te zoeken. 

  • Cité du vin 

La Cité du Vin is een futuristisch bouwwerk aan de oevers van de Garonne. Binnenin het gebouw gaat een belevingsmuseum over de geschiedenis en de ontwikkeling van de wijncultuur schuil.

  • Canelé de Bordeaux 

Je kan Bordeaux niet bezoeken zonder deze culinaire specialiteit op basis van bloem en eigeel geproefd te hebben. Zet je op één van de gezellige terrasjes in het centrum van de stad en bestel deze lekkernij. Wanneer ze net gebakken zijn, zijn ze op hun best! 

  • Les Chartrons

De wijk Les Chartrons was vroeger het hart van de wijnhandel van Bordeaux. Je vindt hier veel 18-de eeuwse wijndepots die vandaag de dag een tweede leven hebben gekregen als brocanterie, hippe winkel, restaurant, chique loft of trendy boucherie. Je kan hier heerlijk kuieren in de gezellige straatjes en op de gemoedelijke pleintjes. Ook voor veel leuke eet- en drinkadresjes zit je hier goed.

Entrecote met merg en een wijnsausje

In de wijk Les Chartrons koopt chef Dominique een heerlijk stukje entrecote. Hij maakt het vlees klaar op de grill en serveert er mergpijpjes en een wijnsausje bij. Bekijk het recept hier: entrecote met merg en een wijnsausje. Bij dit gerecht selecteert sommelier Andy de Chateau Roucogne Bordeaux Supérieur 2015. Een geslaagde combinatie!  

Bordeaux Ontkurkt, elke vrijdag om 17u30 en 23u45 op njam!