Bloesemkriebels in het Hageland

De lente is in het land, en dat staat bij onze njam!-redactie gelijk aan ‘smullen in openlucht op de leukste plekken in Vlaanderen’! En laat april daarin onze favoriete maand zijn, want april is BLOESEMTIJD! Tijd om eropuit te trekken naar het B(l)oeiend Hageland

Wist je dat het Hageland goed is voor een kwart van de totale Vlaamse fruitproductie? Goed voor 3400 hectare aan appel- en perenboomgaarden. Dat zijn echt heel, heel veel bloesems. Daarom stelt Vlaams-Brabant elk jaar vanaf april haar Hagelandse bloesemregio in de spotlights voor het grote publiek.

Hét uitgelezen moment dus om afscheid te nemen van die koude winter en hallo te zeggen tegen de eerste zonnestralen en lentekriebels. Klaar voor een op en top lentebeleving? Wij lijsten voor jou alle zalige must do’s in het Hageland op! Van de mooiste bloesemwandelingen met vuurmagie tot zoete bloesemaperitiefjes en picknicks tussen de fruitbomen. 

© Lander Loeckx

B(l)oeiende fietsroutes

Op de website van Toerisme Vlaams-Brabant vind je tal van inspirerende fietsroutes die je leiden langs bloesems en natuur, op maat van jouw groep of voorkeur. Via deze link kan je de fietskaart bestellen of downloaden. Deze kaart brengt je langs de zeven mooiste routes door de streek en op meer dan 100 adresjes die onderweg te ontdekken zijn.

 Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de Boomgaardenroute, in de geboortestreek van Eddy Merckx, waar je wordt meegevoerd langs een rijkdom aan fruitboomgaarden. Maar waar ook de prachtige wijnstronken van de Petrushoeve je een grote voldoening bezorgen na een flinke helling. 

Culinaire njam!-tip: Het hoeveterras van Schuur van Tuur is een echte aanrader voor jong en oud. Terwijl boerin Cathy de ouders ontvangt met lekkere en hoeve- en streekproducten kunnen kinderen zich uitleven (ieder weekend tot de herfstvakantie open).

© Bert Dekelver

De Bier en bietenroute, die vertrekt vanuit het charmante bierdorp Hoegaarden, is dan weer een echte aanrader voor de bierliefhebbers. 

Ben je met het hele gezin op stap, dan raden we je aan om het familieparcours van de Twee Getenroute te doen. Hier kan je tijdens de fietstocht een stop inlassen om o.a. te klauteren op de ‘Pretpeer en Kroonzitje’, en te ravotten op het Avonturenpad. Plekjes genoeg dus om je picknick te installeren en om hiervan te genieten. 

© Lander Loeckx

Wandelen, met hier en daar een terrasje, is meer je ding? 

We feel you! Tijd om de laatste winterkou uit je wandelschoenen te stappen. Niet minder dan 14 lentewandelingen brengen je langs boomgaarden, mooie uitzichtpunten en verfrissende terrasjes, do we need to say more? 

Culinaire njam!-tip: bestel vooraf je hoevepicknick bij Fruit Vanhellemont en vlei je neer op één van de picknickplaatsen tussen de bloesems en geniet van het uitzicht. 

De wandelkaarten zijn eenvoudig af te printen via de website of te downloaden via de smartphone. Maar je kan ze ook perfect ter plaatse ophalen. 

© Bert Dekelver

Leuke extra: de fruitbeeldige kunstwerken 

Sinds 2018 vind je tussen de bloesems en in de velden 11 creatieve kunstwerken, geïnspireerd op de bloesems en de fruitteelt. De werken zijn verspreid over 11 verschillende gemeenten. Je kan er op zitten, klauteren of ze gewoon bewonderen. Een echte aanrader voor wie houdt van kunst en natuur. 

© Lander Loeckx

Hageland met de scooter ontdekken 

Op zoek naar een originele en een andere manier om het Hageland te leren kennen? Huur een e-scooter of een 2PK’tje met audiogids die je enkele weetjes en verhalen uit de streek vertelt terwijl je door de mooie Hagelandse bloesemstreek zoeft. 

Meer dan één dag van dit graag!

Het Hageland heeft ook een ruim aanbod aan originele logies die iedereen kan boeken die langer dan één dag van deze lentekriebels wil genieten. Een vakantiehuisje op de boerderij, een coole B-and-Bee trekkershut-in-honingraatvorm, een bivakzone in uitzonderlijke natuur of gewoon een heel tof logeeradresje waar je graag naar terugkeert. You name it, het Hageland heeft het! 

© Lander Loeckx

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen in bloesem vibes? Neem dan zeker een kijkje op de bloesemkalender voor alle activiteiten.

Lees ook...