Bijzondere bijtjes: waarom bijen zo belangrijk voor ons zijn

Bijensterfte is een groot probleem de laatste decennia. Heel veel bijenvolkeren overleven tegenwoordig de winters niet en dat is een groot probleem. We hebben deze beestjes namelijk heel hard nodig voor de bestuiving van onze gewassen. Maar hoe komt dat nu dat het aantal bijen al jarenlang afneemt?  Bijensterfte heeft niet één grote reden maar komt door een samenloop van een aantal factoren: het gebruik van pesticiden maakt bijtjes kwetsbaarder, parasieten zoals de varroamijt zorgen voor ziektes en door de wereldwijde verstedelijking hebben bijen simpelweg minder plaats om te leven. 

Dat alles is heel erg jammer en ook wel zorgwekkend. Bijen zijn namelijk bijzonder nuttige diertjes. Ze maken niet enkel heerlijke honing, ze zorgen ook voor de bestuiving van voedingsgewassen en wilde planten samen met vlinders, hommels, wespen en vogels. Dat maakt dat bijen superbelangrijk zijn voor ons ecosysteem en voor de biodiversiteit. Een tekort aan bijen zou zo maar kunnen leiden tot het verdwijnen van bepaalde plantensoorten. Sterven de bijen helemaal uit? Dan zouden ook de meeste soorten groenten en fruit die we dagdagelijks eten er niet meer zijn. Redenen genoeg om deze nuttige beestjes een handje te helpen om te kunnen overleven. Hoe dat kan? Wij geven graag enkele tips! 

  • Maak je tuin bij-vriendelijk, en dat kan heel erg gemakkelijk! Bijen hebben voedsel, veiligheid en onderdak nodig. 
    • Door het zaaien van veel verschillende soorten bloemen in opvallende kleurtjes kunnen bijtjes in jouw tuin naar hartenlust nectar en stuifmeel eten. 
    • Ban gif en pesticiden uit je tuin.
    • Maai het gras wat minder. 
    • Plant bomen en struiken: deze kunnen dienen als nuttige schuilplekjes voor de bijen. 
    • Zorg voor onderdak: hang een bijenhotel in je tuin of laat je tuinafval zoals dood hout of afgestorven planten lekker liggen. Voor bijen zijn dit ideale plaatsen om zicht te verschuilen. 
  • Maak naast je eigen tuin ook je omgeving aantrekkelijk voor bijtjes. Zaai eens wilde bloemen naast wandelpaadjes, in weides of zelfs onder bomen op straat. Dit maakt de omgeving niet enkel mooier, ook de bijen zullen je dankbaar zijn.

  • Word imker! Heb je altijd al een fascinatie gehad voor bijen en honing? Dan is imker worden misschien wel iets voor jou. Ga ten rade bij een lokale imkersbond die je kunnen helpen met opstarten.

  • Koop ambachtelijke honing van lokale imkers. Zo steun je niet enkel de lokale economie maar draag je ook bij aan duurzame landbouw en een goede verzorging van de bijtjes.

Ideeën nodig om deze lekkere, lokale honing te verwerken? Ontdek hier onze favoriete recepten met honing: 

WIN WIN WIN! 

Deze maand schenken we ook 5 exemplaren van het boek 'Honing' en 10 potjes heerlijke honing van chocolatier én imker Dominique Persoone weg! Meedoen kan hier

Lees ook...