Honingwijn of mede

Een recept van Dominique Persoone, zoals gezien in The Honey Project

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Ingrediënten

x x Even geduld...
250 ml water
1 kl sulfiet
1 kl wijnsteenzuur
10 l water
3 kg honing
5 gr gist
3 el voedingszouten

Mede of honingwijn is een verfrissende alcoholische drank waarvan de oorsprong terug gaat tot in de oudheid. Deze drank ik tamelijk eenvoudig te maken want het grootste werk gebeurt door de natuur zelf!

Om het proces goed te laten verlopen is er (slechts) een minimum aan materiaal nodig. Hiervoor kan je terecht in gespecialiseerde winkels of het internet. Voor een beperkt budget kan je al aan de slag!

Wat heb je nodig:

  • Een kunststof vat met schroefdop geschikt voor voeding – bv van 15 liter
  • Een waterslot
  • Een hevel
  • Een glazen Dame Jeanne vat met kurk geschikt voor het waterslot – bv van 10 liter
  • Wijnflessen en kurken
  • Honing & Water (grondstoffen)
  • Gist – wijnsteenzuur – gistvoeding – sulfiet (hulpgrondstoffen)
  • Ph-sticks – densiteitmeter

Ontsmetten:

Begin met het ontsmetten van het kunststof vat. Meng een koffielepel sulfiet en een koffielepel wijnsteenzuur met 250 ml water. Giet in het kunststof vat en schud goed. Laat een half uur trekken en giet het vat vervolgens leeg maar spoel het niet meer uit.

Honingmengsel:

Meng 10 liter water met 3 kg honing. (Ongeveer 25 gram honing op 1 liter water zorgt voor 1% alcohol. Een goede mede heeft ongeveer 11% alcohol.) Verwarm het mengsel tot ongeveer 40 graden op het vuur zodat de honing goed oplost en laat vervolgens afkoelen. Belangrijk is dat het water niet te veel kalk en geen chloor bevat. Dit laatste doodt namelijk de gistcellen. Indien je gebruik wil maken van leidingwater moet je dit eerst koken, zodat de chloor verdampt en een gedeelte van de kalk neergeslagen wordt.

Gistmengsel:

Neem een halve liter van het honingmengsel en los hierin de droge gist op. Voeg een eetlepel voedingszout toe en laat enkele uren trekken. Voeg het mengsel daarna terug bij het overige honingmengsel en vul hiermee vervolgens het kunststof vat.

Voeg nog 3 koffielepels voedingszouten toe en sluit het vat af met een waterslot. Laat 10 dagen gisten op kamertemperatuur en giet het mengsel vervolgens over in een Dame Jeanne vat voor verdere gisting zonder zuurstof.

Gisting zonder zuurstof:

Dek de Dame Jeanne opnieuw af met een waterslot en laat het mengsel ongeveer een maand verder gisten op kamertemperatuur. Breng vervolgens de Dame Jeanne over naar een koelere plaats (15 graden) zodat de mede rustig verder kan rijpen. Controleer de zuurtegraad en het alcoholgehalte om de paar maanden. Na ongeveer een jaar kan je de honingwijn in glazen flessen gieten en deze afsluiten met een kurk of plastic dop.

Bekijk alle afleveringen en recepten van The Honey Project hier.

Inspiratie & blog