Antwerpen Proeft 2018 - van 10 tot 13 mei

Vlaams minister voor Toerisme Ben Weyts was gastspreker op de hoofdpersconferentie van Antwerpen Proeft in PIVA. Het foodfestival heeft in 2018 plaats van donderdag 10 mei (Hemelvaart) tot en met zondag 13 mei (Moederdag), outdoor en indoor aan de Waagnatie. "Ik wil Vlaanderen op gastronomisch vlak internationaal steviger op de menukaart zetten," vertelde de minister. "Nergens is de kloof tussen topchefs en de rest van het culinaire landschap zo klein. Antwerpen Proeft is hier een goed voorbeeld van en toont dat elke sport van de culinaire ladder essentieel is."

Bij zijn 12de jaarlijkse editie pakt Antwerpen Proeft uit met 40 restaurants en culinaire speciaalzaken om duimen en vingers bij af te likken, en met heel wat nieuwe bekende koppen.

  • Pascale Naessens staat voor het eerst op Proeft. De bestsellerauteur brengt zelfgemaakte gerechtjes in limited edition mee voor de bezoekers, samen met haar balpen (om boeken te signeren).
  • Sofie Dumont komt langs, de tv-kok gaat live on stage goochelen met superfoods.
  • Carl Huybrechts laat zich van zijn culinaire kant zien. Zijn nieuwe passie heet El Flamenco de Donaña, olijfolie en fijne vleeswaren uit zuidwestelijk Andalusië.
  • Dries en Yuri, de jongens van de Wasbar en recent in de prijzen bij De Leeuwenkuil op tv-zender 4, komen Proeft opfleuren met hun luxe-eclairs van Chez Claire.
  • Maar ook tweesterrenchef Nick Bril (The Jane), tv-vedette Jeroen Meus (Würst) en topsommelier Sepideh Sedaghatnia (Mijn Pop-uprestaurant) zijn weer op de afspraak, net als Suggestie van de Dag van Vlaamse foodpaus Luc Hoornaert (met elke dag een andere topchef) en de mooiste foodtrucks van België en Nederland.

Verder ben je als bezoeker welkom in het hagelnieuwe AEG Baking Lab, waar je met AEG-stoomovens gratis je eigen brood kunt bakken. Op het einde van de dag neem je je brood lekker mee, om thuis na te genieten.

Bij de eveneens nieuwe Weber Grill Academy kun je gratis de fijne kneepjes van het betere barbecueën leren. De ceremoniemeester is Birger Allary, met TJOP'S winnaar van Mijn Pop-uprestaurant 2017 op VTM.

Ook melk krijgt een sterrenrol. Met melk maak je als thuis- of hobbykok, net zoals topchefs, gerechten nóg lekkerder. MelkMoment komt met Nele Smet (Mémé Gusta, Mijn Pop-uprestaurant 2016). Op de stand van MelkMoment vind je frisse smoothies en verrassende mocktails.

Laatst maar niet het minst, het nieuwe goede doel Heide Atelier. Deze vzw zet zich in voor jongeren met een niet-aangeboren hersenletsel. Aan de foodtruck van Heide Atelier kun je proeven van het ambachtelijk schepijs dat jongeren met NAH zelf hebben bereid.

Tickets inclusief o.a. gratis drankje voor € 8 euro

Toegangstickets voor Antwerpen Proeft vind je online op proeft.be/tickets en bij deelnemende zaken. Het voorverkooptarief, inclusief onder meer een gratis welkomstdrankje op het festival én achteraf een gratis huisaperitief bij een deelnemend restaurant naar keuze, is € 8.

Voor kinderen tot en met 15 jaar (geboren na 2002) is de toegang gratis. Je kunt je kind ook inschrijven voor Young Foodies by AEG, gratis kooklessen, of laten meedoen aan een gratis kookworkshop van tv-kok Wim Ballieu (Balls & Glory).

Meer informatie en tickets: proeft.be en facebook.com/AntwerpenProeft

Lees ook...