6 originele dressings voor jouw zomersalades

De zomermaanden betekenen niet alleen barbecues en hitte, maar ook salades en afkoeling. Voor wat betreft die salades zijn dressings vaak dé manier om smaak, reliëf en diepgang te creëren. Want ook al zijn vele groenten op zich lekker, een dressing zorgt toch voor een heel andere smaakbeleving. En dat geldt overigens niet alleen voor salades: je kan dressings in talloze gerechten verwerken. In dit artikel focussen we op 6 dressings die van jouw zomersalades (en andere gerechten) een echt festijn zullen maken.

Thousand Island dressing

De bekende Thousand Island dressing is een saus die al meer dan honderd jaar oud is. Een echte klassieker dus. Dat het een tijdloze saus is, mag niet verwonderen. De basis is een klassieke mayonaise die wordt opgewerkt met zure toetsen van augurk, zoete toetsen van ketchup en suiker, en pittige accenten van chili. Het is een saus die eigenlijk bij alles past, maar onze voorkeur gaat uit naar een salade met tomaat, komkommer en gebrande paprika. Een fantastische combinatie met deze legendarische dressing. 

Tahindressing

Een dressing met tahin is misschien wel de “dressingtrend” van de voorbije jaren. We moeten het toegeven, ook wij maken tegenwoordig op elke barbecue wel een slaatje met een tahindressing. De basis van die dressing is een eetlepel tahin, twee eetlepels olie, een eetlepel zoetstof (bijvoorbeeld honing of perenstroop) en een eetlepel van een pittig of pikant ingrediënt (bijvoorbeeld mosterd, chili of gember). In dit recept ontdek je hoe je de dressing kan maken met honing en mosterd; in dit recept kan je een variant ontdekken met look en chili. Maar experimenteer vooral zelf, dat maakt het dubbel zo plezant!

Avocadodressing 

Dressings hoeven heus niet altijd vettig of ongezond te zijn. Dat bewijzen we met dit recept van een overheerlijke avocadodressing. De bereiding gaat als volgt: doe het vruchtvlees van 1 avocado samen met 3 eetlepels Griekse yoghurt, een theelepel sesamolie, het sap van een halve limoen, peper en zout in een blender en mix tot een gladde dressing. Supereenvoudig en overheerlijk! Deze avocadodressing is een aanrader voor een salade met tomaat en ajuin, of als saus in deze bagel

Pindadressing

Voor deze eenvoudig te maken dressing met pinda heb je slechts 5 ingrediënten nodig: pindasaus, sojasaus, ahornsiroop, chili en warm water. Zoet, hartig en licht pittig: deze dressing is een bom van smaken! Hoe je de dressing maakt, ontdek je in dit recept van salade met quinoa.  

Dressing van kokosmelk, curry en mango

Een verslavend lekkere dressing: dat is deze dressing van kokosmelk, curry en mango. Je hebt er naast kokosmelk, curry en mango ook look, pindaboter, ahornsiroop, limoen en chilipoeder voor nodig. Met die ingrediënten weet je eigenlijk al dat het buitengewoon lekker zal zijn, toch? De juiste hoeveelheden en de bereidingswijze kan je in dit recept van veggie rolls met mango-currydressing ontdekken.

Marokkaanse dressing

Tomatensalades zouden eigenlijk op geen enkel barbecue mogen ontbreken. Zeker niet als ze vergezeld worden van een fantastisch lekkere dressing, zoals in dit recept van Marokkaanse tomatensalade. Het recept? Dat is eenvoudig: Klop in een kom 3 eetlepels olijfolie samen met 1 eetlepel rode wijnazijn, een teentje geraspte knoflook, een halve theelepel citroenrasp en een theelepel ras el hanout samen tot een dressing. Mocht je geen ras el hanout kruiden in huis hebben, kan je deze ook vervangen door kippenkruiden. 

Smakelijk! 

Lees ook...