5 tips om thuis een geslaagde cocktailavond te organiseren

Thuis een cocktailavondje organiseren is heel gezellig maar vergt wel wat voorbereiding en organisatie. Een cocktail wordt immers als een keukenrecept beschouwd en elk detail is van groot belang tijdens de bereiding ervan.

Controleer de voorraad glazen

Puristen zeggen dat elke cocktail zijn eigen glas heeft. Kortom, afhankelijk van het type cocktail zal je Martini-glazen, coupettes, longdrinkglazen, tumblers of nog andere glazen nodig hebben. Niet evident om dit alles in huis te hebben. Heb je ze niet ter beschikking gebruik dan klassieke whisky- of waterglazen of lange glazen voor cocktails die in het glas bereid kunnen worden (zoals de Gin & Tonic of de Negroni) en wijnglazen voor cocktails die geserveerd worden in Martini-glazen (zoals de Dry Martini, Cosmopolitan, Manhattan, …).

Extra tip: Bewaar glazen nooit langdurig met de opening naar onder. Ze worden muf als ze niet kunnen ademen.

Controleer je materiaal

Er zijn verschillende manieren om cocktails te bereiden: met een shaker, met een muddler (zoals de Mojito), in een mengglas (zoals de Dry Martini) of rechtstreeks opgebouwd in het glas (zoals de Gin & Tonic). Bij een shaker of mengglas hoort ook een strainer om de ijsblokjes tegen te houden. Idealiter heb je ook een jigger om je siropen en alcohol af te meten en je cocktail perfect te kunnen doseren. Alleen zo kan je op een consistente manier cocktails maken. Al dit barmateriaal vind je gelukkig gemakkelijk online of in keukenwinkels.


Zorg ervoor dat je zeker voldoende en kwalitatief ijs hebt

Ijs is uitermate belangrijk bij het bereiden van een cocktail. Het is cruciaal om je cocktail te verkoelen en zelfs een beetje (gecontroleerd) te verwateren, maar ook voor het voorkoelen van de glazen is ijs van belang. Naargelang het type cocktail worden de ijsblokjes op verschillende manieren gebruikt. Zo dien je voor een Mojito bijvoorbeeld geschaafd ijs te gebruiken. Dit kan je voorverpakt kopen of je kan het zelf maken met behulp van een blender, houten hamer of een deegrol.

In speciaalwinkels vind je tegenwoordig veel vormen om ijsblokken mee te maken. Zo kan je bijvoorbeeld ook voor grote, langwerpige of ronde ijsblokken gaan. Begin op tijd met het invriezen van je ijsblokken zodat je de avond van je cocktailfeest er zeker genoeg hebt.

Extra tip: Gebruik na het shaken vers ijs in je glas. Het ijs dat je gebruikt hebt in de shaker is namelijk al flink gesmolten, waardoor de cocktail snel zal verwateren.

Smeltend ijs herken je snel aan het dunne en blinkende laagje water dat er op ligt. Voor meeste cocktail werk je best met ‘droog’ ijs (niet te verwarren met droogijs), dit is ijs dat nog niet aan het smelten is.

Kies zorgvuldig je cocktails

Als je veel gasten verwacht, kies je best voor cocktails die vooraf in bulk kunnen worden gemaakt. Een belangrijke voorwaarde is dat je goed de hoeveelheden van de gekozen recepten respecteert. Als je niet al te veel gasten verwacht, zijn er minder beperkingen en kan je de cocktails één voor één voorbereiden.

Vermijd dode momenten en nodig je gasten uit om deel te nemen aan het bereiden van de cocktails door ze een eigen taak te geven. Kies bijvoorbeeld een verantwoordelijke voor de ijsblokken, om de glazen uit te spoelen, om te bedienen, enz. Of toon je gasten hoe ze de cocktail moeten maken en laat ze het vervolgens zelf nadoen.

Kies twee of drie cocktailrecepten uit vooraleer je gasten toekomen. Hou er rekening mee dat elke persoon een andere smaak heeft. Sommigen hebben een voorkeur voor zure smaken, anderen verkiezen bitterheid boven alles, en nog anderen zijn eerder fan van fruitige cocktails.

Haal voldoende ingrediënten voor je cocktails in huis en zorg ook zeker voor een alcoholvrije variant voor diegenen die geen alcohol drinken.

Extra tip: Gebruik zoveel mogelijk verse ingrediënten, dat zal de smaak van je cocktails enorm verbeteren. Siroopjes en andere toevoegingen kan je zelf maken. Maar maak ze alleen zelf als je eigen creatie minstens even lekker is als de versie die je kan kopen.

Drink met mate

Een cocktail dient om van te genieten drink je best met mate. Denk eraan om je gasten een glas water aan te bieden voordat je begint, kwestie van geen cocktail te drinken enkel als dorstlesser, zonder er van te genieten. Vergeet ook geen antipasti, tapas of fingerfood te voorzien bij de cocktails zodat je niet op een lege maag drinkt.

Cheers!

Geef jouw score

Reacties

  • Wees de eerste om te reageren