10 jaar njam!, 10 vragen voor Jeroen De Pauw

Happy birthday njam!. De lekkerste zender van het land bestaat 10 jaar! En dat vraagt om een smaakvolle terugblik. Onze njam!-chefs krijgen 10 hamvragen voorgeschoteld. Wat was voor hen de kers op de taart? Hoe kruidt njam! hun leven? Wanneer zaten ze met de gebakken peren en wat was de zotste reactie die ze ooit kregen van een fan? De eerlijke én gepeperde antwoorden hoor je in 10 jaar njam!, 10 vragen voor... Elke maand laten we een andere chef aan het woord en deze keer is het de beurt aan Jeroen De Pauw!

Jouw eerste keer…

Mijn eerste programma was ‘Winters Grillen’. Toen ik toekwam op de set kende ik de meeste mensen van ziens, wat voor mij wel plezant was. Dat gaf mij meteen een waar familiegevoel. Ik vond ‘Winters Grillen’ een enorm tof programma, omdat het puur gezelligheid en warmte uitstraalde.

Wat was de zotste reactie die je kreeg van een fan?

Wanneer je voor njam! werkt, krijg je regelmatig mails met eventuele vragen over eten of bepaalde recepten. Het grappigste moment was wanneer ik een mail kreeg van een dame die me vertelde dat ze net een kindje had gekregen en dat ze borstmelk geeft. Ze vroeg me wanneer ik eens een keer zou langskomen om een gerechtje te maken met haar moedermelk. Toen begon ik na te denken over de mogelijkheid van het koken met moedermelk. Misschien een goede pudding! 

Voor 1 dag een andere njam!-chef: In welke schoenen wil je staan?

In de schoenen van Johan Segers. Daar twijfel ik niet aan. Johan is voor mij de meest complete kok. Hij heeft een ontzettend grote vakkennis over de klassieke keuken en ik heb hem enorm graag, omdat hij alles uitlegt op een heel rustige manier en dat vind ik aangenaam. Als kok krijg je regelmatig de vraag hoe je oesters moet openen en dat legde Johan ooit eens uit in een programma. Hij deed dat op zo’n simpele, zuivere en duidelijke manier dat wanneer je dat zag, het leek alsof het een heel makkelijke techniek is. Terwijl dat toch voor een bepaalde vakkennis vraagt. 

Wanneer zat je met de gebakken peren?

Njam! zit vol bloopers, bijvoorbeeld wanneer ik tegen een prei, komkommer zeg. Je zit zodanig in de flow en je geniet van het programma, dus je gaat er volledig op in. Mijn grootste ergernis is dat ik een stopwoord heb. Ik eindig en begin altijd met “voilà”. Ik ben enorm blij dat ze deze er soms uitknippen. Njam! kan zeker een compilatie maken van alle “voilà’s” die ik heb gezegd wanneer ik kook. Wat ik mij ook herinner en in mijn geheugen staat geprint, is wanneer we aan de kust een programma gingen opnemen. We gingen 4 à 5 gerechtjes filmen en ik ging voor de ingrediënten zorgen. ‘s Ochtendsvroeg kom ik aan bij de kust en de ploeg zegt: ‘Maak je auto maar leeg’. En toen besefte ik dat ik alle ingrediënten thuis was vergeten. Op dat moment kreeg ik koud zweet en moesten we last minute opnieuw naar de winkel gaan en alle ingrediënten halen. Dat gaat me nooit meer overkomen!

Jouw laatste avondmaal: wat eet je?

Mijn lievelingsgerecht waar je mij voor wakker mag maken is iets met boschampignons. Dat vind ik de één van lekkerste producten die er zijn. Zeker wanneer je het combineert met een pasta, een goede olijfolie, veel truffel, … en daar bovenop een volle Italiaanse rode wijn. Mijn laatste avondmaal mag een beetje decadent zijn hé!

Wat is voor jou de kers op de njam!-taart?

Ik maak reeds 5 jaar programma’s voor njam! en het allerleukste programma dat ik heb mogen opnemen is ‘De Smaaktoerist’. Zulke programma’s maak ik het liefst! ‘De Smaaktoerist’ zijn de verhalen achter een product en om te starten met de basis van een product. Ik herinner me dat we door een straatje reden met een heel klein huisje, daar woonde een man die zelf boter maakte. Ook zijn we bij iemand geweest die slakken kweekte en zijn we geëindigd bij mensen die zelf wijn verbouwden in Dinant. Voor hen heb ik een pasta gekookt met de slakken en de zelfgemaakte kruidenboter. Bijkomend was het een ontzettend warme dag, dus de ploeg overtuigde mij om de opnames te beëindigen met een duik in de Maas. Deze momenten blijven voor altijd in mijn hart. Het gebeurt allemaal spontaan, het was plezant, het was warm, het was lekker en het was ontzettend tof.

Wat is jouw favoriete kookmuziek?

Tijdens het koken luister ik graag naar muziek van de jaren ‘60-’70. Ik hou van soul, jazz, … en Stevie Wonder is een zanger waar ik graag een plaatje van opzet. Maar wanneer ik een culinaire documentaire zou maken, dan zie ik mezelf staan in een mooi landschap met het liedje ‘My Girl’ van The Temptations, dat wordt afgespeeld. Voor mij moet het allemaal niet te modern te zijn. Door het luisteren van een beetje soul en jazz, kom ik in de moed om te koken!

Hoe kruidt njam! jouw leven?

Ik ben al 17 jaar bezig en dus na enkele jaren op televisie word je wat relaxter. Ik doe het enorm graag. Het is leuker om te doen dan om te kijken. Ook de technische kanten vind ik interessant: hoe moet ik kijken, wat is mijn houding, hoe stel ik mij open naar de cameraploeg, hoe snel of hoe traag moet ik bewegen en praten, … . Dus een opname met een toffe ploeg vind ik leuker dan de erkenning die je krijgt om op televisie te komen. Ik maak graag televisie, maar ik hoef daarvoor niet in de schijnwerpers te staan. 

Dit is njam! in 3 woorden…

Als ik njam! moet omschrijven in 3 woorden, dan is dat: vakkennis, gezelligheid en een familie. Njam! is een grote familie, alle chefs kennen elkaar goed. Natuurlijk heb ik niet met iedereen een even nauwe band, maar als ik kijk naar de opnames van ‘De Chalet’ bijvoorbeeld, kende ik Dominique en Peppe eerst nog niet zo goed. Ondanks dat we alledrie een ander domein hebben, voelden we toch meteen een klik. Gezelligheid en delen vinden wij het belangrijkste. ‘De Chalet’ was fantastisch om op te nemen. Voor mij voelde het niet als werken, maar eerder als een uitstap met vrienden. Dat voel en zie je ook in het programma.

Wat is jouw allerlekkerste njam!-recept?

Ik zeg altijd dat ik geen goede patissier ben, omdat ik vanuit mijn buikgevoel kook. In mijn eerste programma voor njam! heb ik een snickers gemaakt op de bbq. Dit was een eigen versie van de gekende snickers en dat vind ik persoonlijk één van mijn betere recepten. Op dit moment heb ik 2 jonge gasten in mijn restaurant werken die een opleiding aan de hotelschool hebben gedaan en zij hadden dat recept in hun cursus staan, verwijzend naar njam!, met de uitleg dat je originele recepten op de bbq kunt creëren, zélfs desserts. Ik zou zeggen: kijk zeker opnieuw naar mijn eerste programma ‘Winters Grillen’, probeer het recept uit en laat het zeker smaken!

Bekijk hier het volledige interview met Jeroen: