Zelija, Marokkaanse marmerkoekjes

Een recept van Flo Croonenberghs
Foto: Flo Croonenberghs ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

koekje koekjes Even geduld...
125 gr pecannoten
125 gr amandelen
125 gr hazelnoten
75 gr pistachenootjes
150 gr acaciahoning
3 gr kaneel
300 gr witte chocolade

Bereiden:

Bereid een kader van ongeveer 35x30 cm voor door een stuk bakpapier op de bodem te leggen.Strijk hier een laagje van 1 mm getempereerde witte chocolade over uit.  

Witte chocolade tempereren doe je alsvolgt: Verwarm 100 gram witte chocolade tot 45°C. Voeg nu al roerend en geleidelijk aan nog 50 gram chocolade toe. Blijf roeren tot de chocolade 28-29°C is. 

Verwijder het middenstuk van de pecannoten. Rooster alle noten 10 minuten op 150°C. Verwijder zo veel mogelijk van de schil van de hazelnoten.  Hak de afgekoelde noten tot zeer fijne stukjes. Meng de noten en kaneel met elkaar. Verwarm de honing in een steelpannetje tot deze vloeibaar is. Giet de honing bij de noten en meng het geheel tot een licht plakkerige massa. Druk het notenmengsel aan op de chocoladelaag in het kader. Laat het geheel een half uurtje opstijven in een koele ruimte van +- 17°C. 

Tempereer opnieuw witte chocolade. Hou een beetje chocolade apart in 3 verschillende potjes en voeg hier, in vet oplosbare, kleurstof aan toe. (Je kan ook getempereerde melk- of pure chocolade gebruiken). Giet de gekleurde chocolades in spuitzakken en knip een heel klein stukje van de spuitzak. Strijk de witte chocolade uit op de bovenkant van de noten. Spuit nu met snelle bewegingen lijntjes van de gekleurde chocolades over de witte chocolade. Neem een tandenstoker en trek hiermee heen en weer verticale lijnen door de chocolade om een zebra-effect te bekomen. Laat de chocolade 10 minuten opstijven in een ruimte van +-17°C. 

Nu kan je de zelija’s snijden in de gewenste vorm, de traditionele vorm is een ruitje. 

Inspiratie & blog