Varkenshaasje met boontjes in spek en gratin

Een recept van Joren Loockx
Foto: Roos Mestdagh ©

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 kg varkenshaasje
2 el boter
1 takje rozemarijn
100 gr dungesneden ontbijtspek
350 ml room
350 ml melk
1 teen look
300 gr diepvries veenbessen
50 gr suiker
100 ml water
peper - zout - nootmuskaat

Bereiden:

Schil de aardappelen en snij deze in dunne plakjes van ongeveer 2 à 3 millimeter. Schik ze trapsgewijs in een ovenschotel en kruid elke laag af met peper en zout. Warm de melk en room samen op met een teentje look in gedurende 5 minuten. Haal de teen look eruit en giet over de aardappelen. Plaats dit in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 1 uur.

Kook de gedopte boontjes in gezouten water tot ze beetgaar zijn en giet ze af. Wikkel 5 boontjes in een sneetje spek en schik ze in een ovenschaal. Plaats dit in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 10 minuten.

Bak ondertussen in een pan op het vuur het varkenshaasje bruin met wat boter. Kruid af met peper en zout en voeg een takje rozemarijn toe voor extra smaak. Laat het varkenshaasje verder garen onder deksel voor 15 à 20 minuten op een matig vuurtje en overgiet telkens met de gesmolten boter. Laat tenslotte het vlees 10 minuten rusten uit de pan.

Doe de diepvriesveenbessen in een kookpot en laat 15 minuten doorkoken met 100 ml water, of tot wanneer er compote ontstaat. Breng op smaak met het sap van een citroen en suiker.

Snijd het varkenshaasje in plakjes en dresseer met de veenbessensaus, de aardappelgratin en de boontjes in spek.

Inspiratie & blog