Boontjes

Sperziebonen zitten het best in hun vel van augustus tot en met december. Koop je buiten het seizoen bonen, ga dan voor de diepvriesvariant. Verse boontjes hebben een helgroene kleur, zijn knapperig, vertonen geen plekken en zijn nog niet getopt. Zo ben je zeker dat ze nog kraakvers zijn. Boontjes bewaar je best niet in de koelkast, omdat ze dan slap dreigen te worden. In een papieren zak op een koele en droge plaats blijven ze ongeveer drie dagen houdbaar. Voor je ze gaat bereiden, verwijder je de topjes en was je ze in koud water. Breek de bonen niet, want zo verliezen ze een groot deel van hun smaak. Blancheer de boontjes even in kokend water, zodat ze hun helgroene kleur tijdens de bereiding behouden. Sperziebonen bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan provitamine A, vitamine C en B-vitamines. Lekker en gezond dus! Sperzie- of prinsessenbonen kook je 10 minuten in water met een takje bonenkruid, en laat je daarna schrikken in ijskoud water. Lekker koud met een mosterdvinaigrette of even aangestoofd in olie met een sjalotje. Snijbonen snij je eerst in stukjes, daarna beetgaar koken en dan aanstoven in wat olijfolie met stukjes tomaat.

De mange-tout (peultjes of ook sluimererwtjes) worden geoogst en gegeten voor de zaden (de erwtjes) zich vormen en de peulen hard worden. Peultjes kook je altijd beetgaar voor je ze koud verwerkt. Je kunt ze ook uitstekend roerbakken.

De niervormige tuinboontjes worden omgeven door een lange stevige peul en zitten elk apart verpakt in een vliesje dat je voor het bereiden moet verwijderen. 10 minuten koken in water met een takje bonenkruid en je hebt de perfecte zomerse begeleiders vanlamsvlees en gevogelte.

Gedopt en dubbel gedopt

Bij erwtjes en de meeste soorten bonen (witte, rode, etc...) is ‘doppen’ één enkele bewerking, nl. ‘uit de peul halen’. Tuinbonen hebben nog een velletje rond de boon zelf. Je hoéft die niet te verwijderen maar het is toch aan te raden: vandaar dubbel doppen. De tuinbonen haal je eenvoudigweg uit de peul door ze door de peul heen te drukken of de peul open te maken, dan vallen ze er vanzelf uit. Om het groene vliesjes te verwijderen, blancheer je de tuinbonen 1 minuut in een ruime hoeveelheid kokend, gezouten water en laat je ze onmiddellijk schrikken in ijswater om de groene kleur te bewaren. Houd de boon vast tussen duim en wijsvinger en scheur het vliesje met de nagel, dan kan je de boon er gewoon uitdrukken.

Recepten met dit ingrediënt