Trio van boules de berlin

Een recept van Jeroen De Pauw, zoals gezien in De Eregast
Foto: Stephanie Bex ©

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
500 gr bloem
50 gr suiker
10 gr zout
200 ml melk
25 gr gist
65 gr boter
500 ml melk
20 gr vanillepuddingpoeder
20 gr maïszetmeel
200 gr suiker
500 ml Inex volle room
30 gr suiker
200 gr pure chocolade
4 blaadjes gelatine, geweekt
2 el oploskoffie
4 eieren
250 gr suiker
100 ml Elixir d'Anvers
100 gr boter

Bereiden:

Maak het deeg:

Verwarm de melk tot lauwwarm in een steelpannetje op het vuur. Los er de gist in op.

Doe bloem, suiker, zout, eidooiers en ei in de keukenrobot. Meng onder mekaar en gebruik hiervoor de deeghaak. Voeg vervolgens de warme melk en de boter toe. Laat draaien tot een soepel, plakkerig deeg. Bedek de kom van de keukenrobot met een laagje plasticfolie en laat het deeg 45 minuten rijzen in een voorverwarmde oven van 40 graden.

Haal het deeg uit de oven en stort het uit om een bebloemd oppervlak. Verdeel het deeg in 9 stukken en bol het op. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze opnieuw rijzen gedurende 45 minuten in de oven op 40 graden. 

Verhit de friteuse op 130 graden en bak de deegbolletjes er mooi goudbruin in. Draai ze halverwege het bakken om. Laat ze boules de berlin uitlekken op keukenpapier en vervolgens afkoelen. 

Maak de vanillecrème:

Verwarm de melk met het merg van de vanillestok in een steelpannetje op het vuur. Klop de eidooiers los samen met het puddingpoeder, het maïszetmeel en de suiker. Voeg een paar lepeltjes van de warme melk bij het dooiermengsel. Giet daarna het dooiermengsel bij de rest van de melk in de pan en zet opnieuw op het vuur. Laat al roerend indikken tot pudding. Stort de pudding uit in een schaal en druk aan met een laagje plasticfolie. Laat zo afkoelen in de koelkast.

Maak de chocolade-koffie panna cotta:

Doe de room samen met de suiker en de oploskoffie in een steelpannetje. Breng aan de kook. Haal de steelpan van het vuur en meng er de chocolade onder. Roer tot er geen brokjes meer zijn en voeg dan nog de geweekte blaadjes gelatine toe. Stort de panna cotta in een schaal en dek af met plasticfolie. Laat afkoelen en opstijven in de koelkast.

Maak de lemon curd:

Doe de eieren met de suiker in een kom en klop los. Verwarm het citroensap met de Elixir d’Anvers en de boter in een steelpannetje op het vuur. Giet het warme citroensap bij de opgeklopte eieren. Doe daarna het mengsel terug in de steelpan. Breng aan de kook en laat al roerend indikken. Giet de lemon curd in een schaal en dek af met plasticfolie. Laat afkoelen in de koelkast.

Serveren:

Snijd de boules de Berlin open en vul ze op met de verschillende vullingen. Werk ze nog af met een laagje bloemsuiker.

Met dank aan

KitchenAid Elixir d'Anvers Delhaize Inex

Inspiratie & blog