Timbaaltje van cavatelli met aubergine en ricotta

Timbaaltje van cavatelli met aubergine en ricotta
Een recept van njam! chef Peppe Giacomazza
Ook in njam! boek Peppe’s Bella Vita
Hoeveelheid Ingrediënt
Voor de pasta:
400 gr harde tarwebloem (semola rimacinata)
200 ml water
wat extra bloem
Voor de saus en de aubergines:
1 teentje look
500 gr kerstomaten
100 gr tomatenpulp (optioneel)
1 aubergine
3 scheutjes olijfolie
1 el paneermeel
Voor de afwerking:
50 gr geraspte ricotta salata
4 blaadjes basilicum
Extra:
bakvormpjes van 5 cm diameter en 5 cm hoogte
Recept afdrukken

Cavatelli zijn kleine deegschelpjes afkomstig uit de regio Molise en hebben heel Zuid-Italië veroverd. Peppe bereidt ze met kerstomaatjes en gezouten ricotta, twee smaakmakers uit de Siciliaanse keuken, en verpakt alles in een timbaaltje, een potje gemaakt van aubergines.

Bereiden:

Maak de cavatelli

Maak een kuiltje in de bloem, voeg geleidelijk water toe en kneed tot een soepel deeg. Rol het deeg tot een bal en wikkel in plasticfolie. Laat 10 minuten rusten in de koelkast. Vorm de cavatelli. Strooi bloem uit, zodat je werkblad niet kleeft. Pluk vervolgens een bolletje uit het deeg en klem het tussen je werkblad en je duim. Duw je duim in het deeg en terwijl je het bolletje weg rolt. Zo krijg je deegschelpjes of cavatelli. Kook de cavatelli bijna gaar in gezouten kokend water (ongeveer 6 minuten). Ze garen straks nog verder in de oven.

Maak de saus

Spoel 500 gram kerstomaatjes af en dep ze goed droog. Stoof ze in olijfolie met een teentje knoflook, dat je in twee snijdt. Om meer saus te krijgen kun je 100 gram tomatenpulp toevoegen. Of gebruik het kookvocht van de pasta.

Maak de aubergines

Snijd de aubergine in de lengte door. Snijd de helft van de aubergine in blokjes, de andere helft in 8 lange dunne plakjes. Dep de blokjes en de schijfjes droog met keukenpapier en strooi er meteen zout over. Zo krijg je droge aubergines die je lekker krokant kunt bakken. Bak de blokjes goudbruin in een antikleefpan met olijfolie (5 minuten). Draai het vuur lager en laat nog twee minuten garen. Haal uit de pan en houd apart. Doe hetzelfde met de aubergineplakjes.

Maak het timbaaltje

Voeg de cavatelli bij een deel van de saus en meng goed. Neem een bakvormpje van 5 centimeter hoog en 5 centimeter diameter. Strijk de binnenkant in met olijfolie en paneermeel. Bekleed de vorm met schijfjes aubergine. Gebruik de stevigste schijfjes voor de bodem. Vul dit auberginepotje tot 1 centimeter van de rand met de cavatelli. Duw goed aan met een lepel en vouw de randen van de aubergine dicht. Vul een ovenschaal met een laag water, plaats de bakvormpjes erin en bak ze au bain-marie in een voorverwarmde oven van 220 graden gedurende 7 minuten. Doe de rest van de saus en de aubergineblokjes op het bord. Snijd de vorm los met een mesje en draai de vorm om op het bord, in het midden van de saus.  

Serveren:

Rasp 50 gram ricotta salata over het timbaaltje. Gebruik niet te veel, want de ricotta is gezouten met zeezout. Versier met basilicumblaadjes, die je krokant bakt in een hete pan met olijfolie.