Tijgerpistolets

Een recept van Wim Ballieu, zoals gezien in Bal National

Het Hageland, zoveel om van te proeven

Het Hageland, zoveel om van te proeven

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
300 gr water op kamertemperatuur
25 gr verse gist
10 gr malse, ongezouten boter
10 gr zout
beetje extra bloem
70 gr rijstgriesmeel
65 gr lauw water
5 gr verse gist
3 gr Evlier grof zeezout
4 gr arachideolie

Bereiden:

Doe de bakbloem in de mengkom van de KitchenAid keukenrobot, voeg malse boter en zout toe. Verkruimel de verse gist in het water dat op kamertemperatuur is. Laat de keukenmachine met deeghaak draaien op een matige snelheid en schenk er het water met de gist bij. Kneed de mengeling in 10 minuten tot een stevig deeg.

Schep het deeg uit de mengkom en bol het op. Laat de bal deeg 20 minuten rijzen onder een licht vochtige keukenhanddoek. Rek de gerezen bal deeg uit een klop er met de vlakke hand de lucht uit. Plooi het deeg samen en bol het opnieuw op. Laat het een tweede keer rijzen onder een licht vochtige keukendoek. Deze keer is 10 minuten voldoende.

Neem een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif met een beetje bloem. Rek de bal deeg uit tot een dikke worst, zodat je deze kan verdelen in balletjes van 70 gram. Gebruik hiervoor de keukenweegschaal.

Rol elk deegballetje op, terwijl je er zachtjes op drukt. Schik ze op de ingebloemde bakplaat, telkens met voldoende ruimte ertussen. Drapeer de licht vochtige keukenhanddoek eroverheen en laat de pistolets opnieuw rijzen. Reken hiervoor 15 minuten.

Verwarm intussen de oven voor tot slechts 30°C. Gebruik de functie ‘boven-en onderwarmte’, zodat de ovenventilator niet draait. Maak het papje dat voor dat typische tijgerpistolet-effect zal zorgen. Weeg het rijstgriesmeel af en voeg de verkruimelde gist, de suiker en het zout toe. Schenk er het scheutje olie over en voeg het lauw water toe. Meng alles grondig tot een glad en dik papje. 

Strijk elk gerezen deegballetje in met een laag van de griesmeelpap. Gebruik bij voorkeur een keukenpenseel. Schuif de ingestreken pistoletballetjes in de lauwe oven gedurende 1 uur. (Of kies een warm plekje in huis, waar het niet tocht.)

Haal de gerezen pistoletballetjes uit de lauwe oven en schakel het toestel over naar een temperatuur van 235 graden. Verhit tegelijk ook een vlakke bakplaat mee. Laat de oven stevig voorverwarmen zodat de deegballetjes zodadelijk kort en krachtig kunnen bakken. Haal de hete bakplaat uit de oven en vernevel er met een plantenspuit wat water over, dat meteen verandert in stoom. Verplaats elk gerezen deegballetje voorzichtig naar de stomende ovenplaat. Vernevel nog een beetje water over de luchtige balletjes wanneer ze op de hete plaat liggen. 

Schuif de volle ovenplaat meteen in de hete oven van 235 graden, vernevel nog wat water rechtstreeks in het toestel en sluit de ovendeur. Bak de pistolets gedurende zo’n 20 minuten tot ze goudbruin zijn. 

Neem de verse tijgerpistolets van de bakplaat en laat ze rustig afkoelen op een rooster.

Met dank aan

KitchenAid Evlier

Inspiratie & blog