Texas Turkey met Carolina gold sauce

Een recept van Jord Althuizen uit het boek Smokey Goodness Brand New BBQ
Foto: Remko Kraaijeveld ©

Proef de zomer op njam!

Proef de zomer op njam!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 l water
225 gr zout
150 gr kristalsuiker
5 laurierblaadjes
1 bol knoflook, doormidden gesneden
1 hele kalkoenfilet (circa 2,5 kg)
0,5 el grof zeezout
2 el grof gemalen zwarte peper
250 ml Carolina Gold Sauce
100 gr mosterdzaad
1 tl zout
100 ml water
100 ml azijn
BBQ met deksel voor indirect grillen
4 rookhoutchunks
kernthermometer

Bereiden:

Begin de dag voor het serveren met het pekelen. Breng hiervoor 2 liter water aan de kook met de rest van de pekelingrediënten. Laat 10 minuten koken zodat het water de smaken goed op kan nemen. Voeg dan het koude water toe en laat de pekel volledig afkoelen. Leg de kalkoenfilet hierin en laat minimaal 24 uur pekelen. 

Maak de Mustard Crunch door alle ingrediënten in een pan op laag vuur 30 tot 40 minuten te laten sudderen, tot het vocht verdampt is en de mosterdzaadjes zacht geworden zijn. 

Bereid een BBQ met deksel voorop indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 135 °C is bereikt. Haal de kalkoenfilet uit het pekelwater en dep goed droog. Bestrooi rondom met grof zeezout en grof gemalen zwarte peper. Voeg de geweekte rookhoutchunks toe aan de gloeiende kolen en plaats de kalkoenfilet op de BBQ. Rook met gesloten deksel in 1,5 à 2 uur tot een kerntemperatuur van 68 °C als je voor perfecte malsheid wilt gaan, en tot 74 °C als je een paniekerige BBQ’er bent die bangig is aangelegd en gortdroog maar heel veilig prefereert boven lekker. Slice en serveer met de Mustard Crunch en Carolina Gold Sauce.

Inspiratie & blog