Tarte tropézienne

Een recept van Julie Van den Driesschen
Foto: Roos Mestdagh ©

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
120 ml volle melk
40 gr suiker
11 gr droge gist
300 gr tarwebloem
1 snuifje zout
1 ei
30 gr zachte boter
0,5 kl oranjebloesemwater
parelsuiker
120 gr fijne suiker
40 gr maïszetmeel
500 ml volle melk
20 gr boter
150 ml slagroom

Bereiden:

Maak het briochedeeg:

Warm de melk op tot lichaamstemperatuur (38° graden) en voeg de suiker toe. Voeg vervolgens de droge gist toe en meng kort. Laat het gistmengsel staan tot het begint te wellen (een schuimlaagje krijgt).

Doe de tarwebloem en zout in de keukenrobot met de deeghaak. Zet op zachte stand en voeg het actieve gistmengsel toe. Vervolgens het ei, de zachte boter en oranjebloesem. Meng in de keukenrobot minstens 7 minuten tot er een mooie deegbal gevormd is. Dek af met een handdoek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

Neem het deeg voorzichtig uit de kom en kneed het opnieuw. Meng met je handen en maak een ronde platte bol met ongeveer diameter 18-20 cm. Plaats het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat opnieuw 30 minuten rijzen onder een handdoek op een warme tochtvrije plaats.

Doreer nu de brioche en besprenkel met voldoende parelsuikertjes. Bak af in een voorverwarmde oven van 200° graden voor circa 30 minuten. Laat afkoelen en snijd de brioche horizontaal doormidden.

Maak de crème patissière:

Klop de eidooiers samen met de fijne suiker en het maïszetmeel luchtig tot een lichtgele massa. Warm de melk samen met de zaadjes van een vanillestok op bijna tot aan het kookpunt. Voeg 1/3 van de warme melk toe aan het eimengsel. Voeg dit geheel opnieuw toe aan de rest van de melk en laat pruttelen op het vuur tot je een dikke pap krijgt. Haal van het vuur en meng de boter eronder. Dek af met vershoudfolie (rechtstreeks op de pudding zodat er geen velletje vormt) en laat afkoelen in de koelkast. 

Klop de slagroom op. Klop de crème patissière los met een garde en meng de opgeklopte slagroom er zachtjes onder. 

Serveren:

Verdeel de opgewerkte pudding over het brioche deeg en plaats het deksel erbovenop. 

Inspiratie & blog