Speenvarken met beuling en seizoensgroenten

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in De Gastentafel
Foto: Roos Mestdagh ©

Proef de zomer op njam!

Proef de zomer op njam!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
500 g kleine aardappelen, geschild
3 witte rapen, geschild & in 4 gesneden
3 gele rapen, geschild & in 4 gesneden
20-tal kleine witte uitjes / zilveruitjes, geschild
800 g carré van speenvarken, met zwoerd
5 el reuzel / varkensvet
2 zwarte pensen, in stukjes
2 witte pensen, in stukjes
3 dikke sneden spek, in 2 gesneden
250 ml vleesbouillon
300 ml room
1 kl mosterd

Bereiden:

Kook de aardappelen beetgaar in gezouten water. Kook ze niet te zacht, want de aardappelen worden straks nog opgebakken. Giet af en laat uitdampen.

Kook de rapen en uitjes beetgaar in licht gezouten water. Giet af en spoel onder koud stromend water.

Verwarm de oven op 180°C.

Kruid het speenvarken met peper en zout. Schroei toe in een hete pan met enkele eetlepels reuzel.

Haal het speenvarken uit de pan, leg in een ovenschaal en overgiet met de reuzel. Laat ongeveer 15 minuten verder garen in de voorverwarmde oven.

Bak de rest van het vlees (behalve een halve witte en een halve zwarte pens) in de pan waarin je het speenvarken bakte. Haal uit de pan en houd warm.

Maak de saus. Versnijd de overgehouden halve pensen in grove stukken en bak in dezelfde pan met een extra eetlepel reuzel.

Bak ondertussen de gekookte aardappelen en groenten in een andere pan met enkele eetlepels reuzel. Kruid met peper en zout.

Deglaceer de pens met de vleesbouillon en kruid met peper en zout. Laat goed inkoken. Blus met de room en laat inkoken. Zeef de saus, laat even terug opkoken en roer er op het allerlaatste moment een koffielepel mosterd door.

Serveren:

Versnijd het speenvarken en serveer met de rest van het vlees, de groenten en aardappelen. Werk af met enkele lepels saus.

Uit het boek "De Gastentafel"

Een etentje organiseren voor vrienden of familie, leuk! Maar hoe zorg je ervoor dat je niet de hele tijd met potten en pannen in de weer bent terwijl je gasten er zijn? En dat je niets vergeet? Een goede voorbereiding maakt het verschil tussen een stresserende avond of heerlijk ontspannen samenzijn rond een tafel vol lekkers waar jij en je gasten, met volle teugen van kunnen genieten! De Gastentafel serveert 10 menu's die je bijna volledig op voorhand kan maken, voorzien van een handige boodschappenlijst waarop alle ingrediënten staan die je nodig hebt. Maar er is meer! Elk menu wordt voorafgegaan door een overzicht waarop je stap voor stap de voorbereidingen van de gerechten kan volgen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Laat je leiden door de njam-chefs, blijf ontspannen tijdens het koken en geniet van het vooruitzicht op een gezellige avond!

Lees meer over De Gastentafel

Inspiratie & blog