Smokey chicken sandwich

Een recept van Jord Althuizen uit het boek Smokey Goodness
Foto: Remko Kraaijeveld ©

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
50 gr mayonaise
50 ml karnemelk
50 gr zure room
0,5 tl gedroogd bieslook
0,5 tl gedroogde dille
0,5 tl gedroogde peterselie
0,25 tl uiengranulaat
0,25 tl knoflookgranulaat
0,5 citroen, het sap
2 stengels bleekselderij
1 grote tomaat
0,33 komkommer
1 el gehakte peterselie
0,5 limoen, het sap
500 gr kippendijen (liefst scharrel of biologisch)
35 gr Chick Mix BBQ-kruiden
4 vers af te bakken ciabatta's of kaiserbroodjes
100 gr veldsla
1 handje appel-, kersen- of mesquite houtsnippers
BBQ voor indirect grillen
kernthermometer

Bereiden:

Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 125 °C is bereikt. Week ondertussen de houtsnippers in water. 

Begin met het maken van de ranchsaus door de mayonaise, karnemelk en zure room met een garde of vork goed te mengen totdat er een gladde saus zonder klontjes ontstaat. Voeg daarna de resterende ingrediënten toe en roer deze er goed door. Controleer de smaak van de ranchsaus; deze moet fris-zuur zijn. Voeg naar smaak zout, peper of extra citroensap toe. 

Maak vervolgens de bleekselde­rijsalsa door de bleekselderijsten­gels in kleine gelijke blokjes van 4 bij 4 mm te snijden. Verwijder alle zaadjes van de tomaat en komkommer en snijd deze ook in blokjes van 4 bij 4 mm. Snipper de rode ui en doe alle gesneden groenten in een kom samen met de fijngehakte peterselie. Breng op smaak met zout, peper en het limoensap. 

Meng de kippendijen met Chick Mix BBQ-kruiden en zorg ervoor dat deze aan alle kanten goed gekruid zijn. Giet de houtsnippers af, voeg deze toe aan de branden­de kolen en leg de kippendijen op de indirect afgestelde BBQ. 

Rook de kippendijen een ½ uur op 125 °C. Bak ondertussen de broodjes af en snijd ze open. Verwijder het rooster van de BBQ, stel in op direct grillen, laat de temperatuur oplopen tot circa 220 °C en gril de kip kort totdat deze een kerntemperatuur van 75 °C heeft bereikt. 

Verdeel over de vier opengesne­den broodjes eerst de veldsla, ver­volgens de bleekselderijsalsa en daarna de gegrilde kip. Garneer met een rijke dosis ranchsaus.

Inspiratie & blog