Smoked cream cheese met gegrilde ananas-peperrelish

Een recept van Jord Althuizen uit het boek Smokey Goodness Brand New BBQ
Foto: Remko Kraaijeveld ©

Op zoek naar een tafeltje? Boek nu last-minute via My Lucky Table!

Op zoek naar een tafeltje? Boek nu last-minute via My Lucky Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
600 gr roomkaas
3 el BBQ-rub (Smokey's Pig Powder)
0,5 ananas, geschild
1 el boter
1 rode ui, gesnipperd
1 jalapeñopeper, fijngehakt
1 habaneropeper, fijngehakt
1 verse rode peper, fijngehakt
2 pimentkorrels
2 steranijs
2 el stemgember, fijngehakt
gegrilde ananaspeperrelish
versgemalen zwarte peper naar smaak
1 rookhoutplank
3 kersenrookhoutchunks (blokken rookhout van circa 5 x 5 cm)
BBQ met deksel voor direct garen of smoker

Bereiden:

Leg de roomkaas in een kom en roer een beetje los. Vorm er met je handen een grote bal van. Leg twee lagen plasticfolie op je werkbank en leg de bal roomkaas erop. Vouw de folie over de roomkaas en maak er met je handen een rechthoek van circa 2 cm dik van. Leg de roomkaas circa 45 minuten in de vriezer om op te stijven. 

Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. Snijd de ananas in 1 cm dikke plakken en gril ze tot ze mooie grillstrepen hebben en zacht beginnen te worden. Haal de ananas van het rooster. Bouw de BBQ om naar indirect grillen en verlaag de temperatuur naar 110 °C. Verhit ondertussen de boter in een ruime steelpan en fruit hierin rode ui, fijngehakte pepers, pimentkorrels en steranijs aan. 

Snijd de gegrilde ananas in blokjes en voeg ze toe, samen met de stemgember, bruine basterdsuiker en zout en versgemalen zwarte peper naar smaak. Verhit tot de suiker is opgelost en licht gekaramelliseerd is. Zet opzij. Haal de roomkaas uit de vriezer, verwijder de plasticfolie en leg op een rookplank. Bestrooi met de BBQ-rub en maak met een klein mesje kruislings ondiepe snedes in de gerubde roomkaas. Voeg het rookhout toe aan de gloeiende kolen en leg de rookplank met de roomkaas in de BBQ. Rook circa 2 uur tot de roomkaas de rook goed heeft kunnen opnemen en de rub mooi van kleur is. Schep de lauwwarme gegrilde ananas-peperrelish over de gerookte roomkaas en serveer met crackers. Finger licking good!

Inspiratie & blog