Sabayon

Een recept van Jan Buytaert

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u!

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u!

Ingrediënten

Even geduld...
4 eierdooiers
4 eierdopjes suiker
4 eierdopjes appelsiensap
4 dopjes Muscat wijn

Bereiden: 

Eenvoud siert

Gebruik geen ingewikkelde maatstaven, maar houd het bij een simpel eierdopje. Een eierdooier vergt 1 eierdopje suiker en 2 eierdopjes vocht. Scheid 4 eieren en leg een gave eierschaal aan de kant: dit is je maatbeker. 4 eierdooiers komen overeen met 4 eierdopjes suiker en 8 eierdopjes vloeistof. Wij kozen voor 4 dopjes appelsiensap en 4 dopjes Muscat wijn. 

Eerst vloeistof, dan kloppen & nog eens kloppen

Voeg de vloeistof aan de eierdooiers toe en doe daarna hetzelfde met de suiker. Zet de steelpan op een matig vuur en begin meteen te kloppen en wel in een acht zodat je lucht aan het mengsel toevoegt. Blijf geduldig verder kloppen en steek nog een tandje bij zodra het mengsel begint te stijgen. 

Klaar! 

Zodra je de indruk hebt dat het mengsel aan de bodem begint te plakken of je strepen in het beslag opmerkt, neem dan de pan van het vuur en klop nog even stevig verder. Giet daarna de sabayon meteen in een glas of bord. 

Tips & tricks van Jan 

Italianen beschouwen sabayon niet als een nagerecht, maar serveren de lekkernij als saus bij een bavarois, pudding of fruitsalade. 

Diabetici kunnen dit dessert klaarmaken met een suiker op basis van maïs. Respecteer wel de hoeveelheden, want alleen zo krijg je een luchtig opgeklopt mengsel. 

Varieer er lustig op los, combineer bijvoorbeeld appelsiensap met Grand Marnier of een eau de vie. Pure alcohol is uit den boze, want dat doet het gerecht mislukken. 

Wie liever geen risico's neemt, kan de sabayon ook au bain marie kloppen. 

Voeg nooit eerst de suiker toe aan je eierdooiers, zo verbrand je ze. 

© Foto: Roos Mestdagh

Inspiratie & blog