Risotto met eekhoorntjesbrood en hoevekip

Een recept van Michaël Vrijmoed, zoals gezien in De Gastentafel
Foto: Roos Mestdagh ©

Win een chocoladeworkshop van Dominique Persoone bij DSM Keukens

Win een chocoladeworkshop van Dominique Persoone bij DSM Keukens

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 hoevekip
250 gr eekhoorntjesbrood
1 ui
1 wortel
2 teentjes look
2 stengels selder
enkele takjes peterselie
tijm - laurier
peper - zout
250 gr risottorijst
250 gr eekhoorntjesbrood
0,5 ui
scheutje olijfolie
scheut witte wijn
50 gr Parmezaan
50 gr boter
2 el bloem
100 ml room

Bereiden:

Snij de billen en de filets van de hoevekip los en leg ze in een kookpot. Zet onder water, voeg wat zout toe en laat opkoken.

Schraap het eekhoorntjesbrood proper. Verwijder het resterende vuil met een vochtig borsteltje.

Ontvet de kippenbouillon door met een lepel de schuimige vetlaag bovenop het water te verwijderen. Snij de wortel, de ui en de selder in grove stukken. Voeg bij de hoevekip samen met enkele takjes peterselie, tijm, laurier en twee teentjes look.

Snipper een halve ui fijn, laat stoven op een zacht vuur in een scheutje olijfolie en voeg er de risottorijst aan toe. Blijf roeren tot de rijst glazig wordt en doe er vervolgens een scheut witte wijn en 500 ml van de kippenbouillon bij. Laat de risottorijst een kwartiertje garen.

Haal de kipfilets en de kippenbillen uit de bouillon en verwijder het vel en alle beentjes.

Snij het eekhoorntjesbrood in schijfjes. Bak in een klontje boter en kruid met peper en zout. Passeer de champignons door de zeef, voeg de helft bij de kip en de andere helft bij de risotto. Hou de overtollige vetstof bij. Meng onder de risotto 50 gram Parmezaan en wat fijngehakte peterselie.

Doe bij de vetstof nog 50 gram extra boter, 2 eetlepels bloem en de overtollige bouillon. Laat even opkoken zodanig dat je een gladde roux bekomt. Voeg vervolgens nog 100 ml room toe en laat verder koken tot de gewenste dikte. Kruid af met peper en zout.

Roer de saus onder de kip en het eekhoorntjesbrood, werk af met wat fijngehakte peterselie.

Serveren:

Serveer de risotto samen met de kip. 

 

Uit het boek "De Gastentafel"

Een etentje organiseren voor vrienden of familie, leuk! Maar hoe zorg je ervoor dat je niet de hele tijd met potten en pannen in de weer bent terwijl je gasten er zijn? En dat je niets vergeet? Een goede voorbereiding maakt het verschil tussen een stresserende avond of heerlijk ontspannen samenzijn rond een tafel vol lekkers waar jij en je gasten, met volle teugen van kunnen genieten! De Gastentafel serveert 10 menu's die je bijna volledig op voorhand kan maken, voorzien van een handige boodschappenlijst waarop alle ingrediënten staan die je nodig hebt. Maar er is meer! Elk menu wordt voorafgegaan door een overzicht waarop je stap voor stap de voorbereidingen van de gerechten kan volgen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Laat je leiden door de njam-chefs, blijf ontspannen tijdens het koken en geniet van het vooruitzicht op een gezellige avond!

Lees meer over De Gastentafel

Inspiratie & blog