Rijstballetjes met pistache en scampi's

Een recept van Peppe Giacomazza
Foto: Roos Mestdagh ©

Op zoek naar een tafeltje? Boek nu last-minute via My Lucky Table!

Op zoek naar een tafeltje? Boek nu last-minute via My Lucky Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
8 scampi's, in kleine stukjes
1 teentje look, fijngehakt
1 handje bladpeterselie, fijngehakt
peper - zout
1 l visbouillon
500 gr risottorijst
2 rode uien, fijngehakt
1 scheut witte wijn
1 scheut olijfolie
basilicum
dille
peper - zout
200 gr pistache
200 gr paneermeel
200 gr pistache

Bereiden:

Maak de scampi’s en pistachenoten:

Bak de scampi’s heel kort aan in een scheutje olijfolie. Kruid met peper en zout en voeg de knoflook en de peterselie toe. Hou het bakvocht bij voor de risotto. Maal de pistachenoten fijn voor de risotto en het paneermeel.

Maak de risotto:

Maak, 35 minuten voor je aan de risotto begint, de visbouillon volgens het basisrecept. Bak de ui aan in olijfolie,voeg de rijst toe en laat kort meestoven. Blus met witte wijn. Giet een scheutje visbouillon en het bakvochtvan de scampi’s bij de rijst. Roer de rijst tot de bouillon is opgenomen. Herhaal deze werkwijze tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ongeveer een kwartier. Voeg de fijngemalen pistache vanaf het begin toe en de scampi’s wanneer de risotto halfgaar is. Is de risotto bijna beetgaar, kruid hem dan af met zout, peper, basilicum en dille.

Maak de rijstballetjes:

Smeer de risotto uit op een werkblad en laat een uur tot anderhalf uur rusten. Zodra de risotto koud is, maak je rijstballetjes. Rol balletjes in je handpalm. Paneer de rijstballetjes. Hiervoor gebruiken we een mengsel van pistache en paneermeel. Frituur de balletjes in voorverwarmde arachideolie op 170 graden gedurende 8 minuten.

Uit het boek "Peppe’s Bella Vita"

Waar is het leven mooier dan in een échte Italiaanse pizzeria? In de keuken van een volkse trattoria in Bologna misschien, waar een struise mamma puur op buikgevoel de pasta maakt, zoals moeder het haar heeft geleerd. Of op het rijstfestival op het platteland van Verona. Honderden koks maken er hun beste risotto klaar, honderdduizenden mensen proeven en genieten. Je gelooft je ogen niet!

In mijn vorige boek Njamma Mia! hebben we al een reis gemaakt langs de twintig Italiaanse regio’s. Nu keren we terug voor de drie gerechten die het leven in Italië smaak geven: pizza, pasta en risotto. Ik verklap je alle keukengeheimen en vertel je ook de verhalen, legendes en tradities achter de producten en recepten. Mijn broer Gaspare selecteerde lekkere Italiaanse wijnen en er zijn zelfs adresjes voor wie op reis wil naar Napels, Bologna of Verona.

Hoe bak je een luchtige, krokante pizza? Met welke rijst maak je de beste risotto? En hoe voorkom je dat ravioli openbarst tijdens het koken? In dit boek leg ik je de spelregels voor pizza, pasta en risotto in detail uit. De basisrecepten worden stap voor stap getoond en zijn het vertrekpunt voor veertig heerlijke recepten. Sommige heb je misschien gezien op njam! of geproefd in La Botte, andere ontdek je hier voor het eerst.

Aan de slag dus! Italiaans koken is reizen, een verhaal vertellen met ingrediënten en feestvieren met al je zintuigen. Dek de tafel, nodig je vrienden en familie uit en het feest kan beginnen! La vita è bella… in cucina ed a tavola!

  • Titel: Peppe’s Bella Vita
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-839-8
  • Pagina's: 216
  • Fotografie: Roos Mestdagh en Koen Bauters
Lees meer over Peppe’s Bella Vita

Inspiratie & blog