Pannenkoeken met aardbeien

Een recept van Roger van Damme
Foto: Frank Croes ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

pannekoek pannekoeken Even geduld...
9 eieren
1,5 l melk
550 gr bloem
150 gr kristalsuiker
2 vanillestokjes
1 el roompoeder
160 gr boter
1 scheutje arachideolie
1 snuifje zout
geklaarde boter
25 cl water
65 gr kristalsuiker
250 gr aardbeien
0,5 limoen, het sap
8 eetbare bloemetjes zoals hot lips
enkele takjes citroencress
20 aardbeien
bloemsuiker
handmixer of staafmixer
zeef

Bereiden:

Pannenkoeken:

Breek de eieren in een grote kom en meng ze met de melk. Klop de eieren en de melk goed door elkaar met een staafmixer of handmixer. Voeg beetje bij beetje de bloem en de kristalsuiker toe terwijl je verder mixt.

Snij de vanillestokjes open, schraap er met een scherp mesje het merg uit en doe dit bij de melk. Voeg ook het roompoeder toe. Mix tot een glad mengsel.

Verwarm de boter zachtjes in een pannetje en voeg ze al mixend met de olie en het zout toe.

Coulis:

Mix alle ingrediënten en druk ze vervolgens door een zeef, zodat je een mooie, gladde coulis krijgt.

Verhit wat geklaarde boter in een pan en bak zo een voor een de pannenkoeken.

Serveren:

Rol de pannenkoeken op. Snij de aardbeien in twee en leg ze op de pannenkoeken. Lepel er wat coulis over en bestrooi lichtjes met bloemsuiker.

Je kunt de pannenkoeken nog wat kleur geven door ze te versieren met eetbare bloemetjes zoals hot lips en ze een frisse toets geven met citroencress. Citroencress is een basilicumsoort met een heerlijke limoengeur en –smaak. Vind je citroencress niet in de winkel, dan is citroenverbena een goed alternatief.

Uit het boek "Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme"

Breng de zon in je keuken met het nieuwe njam!-boek: Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme!

In dit boek vind je niet alleen enkele van mijn meest eenvoudige gerechten die ik ooit heb gemaakt, maar het zijn ook één voor één oogstrelende bereidingen die zelfs op donkere dagen de zon in je keuken brengen. Mensen vragen me dikwijls wat ik met aardbeien heb. Wel, ze hebben mijn leven een belangrijke draai gegeven. Ik heb mijn vrouw Cindy voor het eerst ontmoet tijdens de aardbeienfeesten in Zundert. Ze werd mijn aardbeienprinses voor het leven. En aardbeien werden mijn lievelingsfruit. Ik wens je bij de bereiding van de recepten evenveel plezier als ik eraan had.”

Aardbeien uit Hoogstraten smaken lekker zoet en maken van elk dessert een feest. In dit boek presenteert Roger van Damme 40 kleurrijke recepten met aardbeien. Eenvoudige desserts, zoals een milkshake, een smoothie of een soep met aardbeien, maar ook een verrassende carpaccio, een pizza en zelfs gehaktbrood met aardbeien. Allemaal gerechtjes die weinig keukenkennis vragen en snel klaar zijn. Natuurlijk komen er ook enkele verrassende en meesterlijke aardbeiendesserts aan bod, zoals we van Roger gewend zijn. In dit boek kom je ook alles te weten over aardbeien. Over hun verrassende geschiedenis. Hoe ze in Hoogstraten groeien en gekweekt worden. Waar je op moet letten als je ze koopt en bewaart. Met welke ingrediënten je ze kunt combineren. Wat de favoriete bereidingen zijn in andere Europese landen. Met bovendien tal van keukentips en wetenswaardigheden. Een must have voor aardbeienliefhebbers.

Lees meer over Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme

Inspiratie & blog