Oosters buikspek op lage temperatuur gegaard

Oosters buikspek op lage temperatuur gegaard
Een recept van njam! chef Johan Segers
Ook in njam! boek Tot op het bot: het varken
Hoeveelheid Ingrediënt
1 dik stuk buikspek van 2 kg, zonder zwoerd
3 el honing
1 klontje boter
1 paksoi
100 gr sojascheuten
30 gr Chinese rijstnoedels
1 rood chilipepertje
arachideolie
Kruidenmengsel:
1 el foliepoeder
1 el gemalen peper
1 el vijfkruidenpoeder
4 teentjes look, fijngesnipperd
4 takjes tijm, fijngesnipperd
4 laurierblaadjes
4 kruidnagels
4 jeneverbessen
2 el zout
1 el suiker
Recept afdrukken

Bereiden:

Maak het spek:

Snijd het spek met een mes langs de vetkant in ruitjes in. Wrijf het daarna aan beide kanten in met het kruidenmengsel. Alles mag erop. Druk goed aan. Leg op een plaat, dek af met plasticfolie en laat 24 uur rusten in de koelkast. Spoel dan lichtjes af en dek toe met een schone keukendoek.

Verwarm de oven voor op 75 °C.

Verhit wat boter in een pan en laat het spek daarin aan beide kanten mooi bruin kleuren. Let op dat het niet verbrandt. Leg het in een ovenschaal met de vetkant naar boven. Doe de honing over het stuk vlees, dek af met aluminiumfolie en zet in de verwarmde oven. Laat nu 5 uur garen in de oven. De tijd is afhankelijk van de grootte van het stuk vlees.

Als het vlees gaar is, verhoog de oventemperatuur dan tot 180 °C. Overgiet het vlees met de honing uit de pan en laat lichtjes karamelliseren.

Maak de noedels:

Vul een kookpot met water en breng dat aan de kook. Leg de rijstnoedels in het kokende water. Neem de pan van het vuur en laat de noedels 3 minuten wellen. Giet ze daarna af

Maak de paksoi:

Haal de bladeren los van de paksoi en was ze. Laat ze uitlekken. Snijd de piment in lange fijne reepjes. Verhit wat arachideolie in een wokpan. Roerbak daarin eerst de paksoibladeren gedurende 1 minuut, voeg er het chilipepertje en de sojascheuten aan toe en roerbak nog 2 tot 3 minuten tot ze knapperig zijn.

Serveren:

Snijd het spek in vieren, verdeel over de borden samen met de rijstnoedels en de gewokte groenten.