No bake bosbessen swirl cheesecake

Een recept van Laurence Bemelmans
Foto: Roos Mestdagh ©

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Ingrediënten

stuk stuks Even geduld...
250 gr speculaaskoekjes
100 gesmolten boter
250 gr bosbessen
½ limoen
40 gr suiker
3 blaadjes gelatine
70 gr suiker
100 ml water
220 gr roomkaas
1 sap citroen
1 zakje vanillesuiker
200 ml volle room

Bereiden:


Doe de speculaaskoekjes in de blender en mix tot fijne kruimels. Giet er de gesmolten boter bij en meng goed. Leg een vel bakpapier op de bodem van een springvorm van 23 cm en smeer de randjes van de vorm in met een dun laagje boter. Doe de speculaas in de vorm, verspreid gelijkmatig en druk goed aan met een lepel. Zet in de koelkast. 


Doe de bosbessen, sap van de limoen en suiker in een steelpan. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat 10 minuten pruttelen. Mix glad en haal door een zeef. Vang het vocht op. Dit is je coulis. Laat volledig afkoelen en zet in de koelkast. 


Doe koud water in een groot diep bord en leg er de gelatine in. Laat 10 minuten weken. Verhit de suiker met het water en laat warm worden totdat de suiker gesmolten is. Haal van het vuur, knijp de blaadjes gelatine uit en voeg ze toe aan het suikerwater. Laat smelten en laat het geheel 20 minuten staan. 


Klop de roomkaas wat los met de garde en voeg er de yoghurt, vanillesuiker en citroensap aan toe. Meng tot een glad geheel met de garde. Voeg er de gelatinemengeling aan toe en meng goed. 


Klop de volle room op tot zachte pieken en spatel onder de roomkaasmengeling. Giet het geheel over de speculaaskorst en strijk glad. 


Druppel enkele lepels coulis over de vulling uit en maak met een vork een mooi patroon. 


Zet minimum 5u in de koelkast en liefst een nachtje. Dan is de cheesecake op haar best!


Inspiratie & blog