Melocakes

Uit het boek Sweet table
Foto: Lot Van Riel ©

Proef de zomer op njam!

Proef de zomer op njam!

Ingrediënten

stuk stuks Even geduld...
260 gr bloem
65 gr poedersuiker
1 ei
125 gr koude boter
430 gr suiker
75 gr glucose
180 gr water
150 gr eiwitten
70 gr gelatinemassa
500 gr donkere chocolade
speculooskruimels

Bereiden:

Voor de koekjes:

Begin met de bloem, het amandelpoeder en de suiker te mengen in de keukenmachine met het vlinderopzetstuk. Voeg daarna het ei toe en laat rustig draaien tot hij opgenomen is in de bloem. Voeg tot slot de koude, in blokjes gesneden boter toe. Draai kort verder tot je een glad deeg hebt. Rol het deeg in plasticfolie en leg het een uurtje in de koelkast alvorens je het uitrolt. 

Rol het deeg zo dun mogelijk uit en steek rondjes in de gewenste grootte uit. Bak ze gedurende 10 tot 15 minuten af in een voorverwarmde oven op 175 °C. Dit worden de bodempjes van je melocakes.

Voor het schuim:

Maak nu het schuim. Doe de suiker, de glucose en het water in een steelpan of kookpot en kook op tot 121 °C. Wanneer het suikerwater de juiste temperatuur heeft bereikt, laat je het eiwit op de snelste stand kloppen. Giet het suikerwater straalsgewijs bij het eiwit. Voeg daarna de gelatinemassa (1 deel gelatinepoeder op 5 delen water) toe en laat de eiwitten verder koud kloppen. Doe het schuim in een spuitzak en spuit dikke noppen op je koekjes. Laat even uitharden.

Serveren:

Smelt intussen je chocolade. Wanneer de chocolade gesmolten is, kan je de melocakes er voorzichtig in dopen. Zo’n vorkje met twee smalle tanden is hiervoor wel handig. Zet ze nadien op een vel bakpapier. Werk tot slot de melocakes af door een paar speculoosjes in de blender fijn te malen en het poeder over de cakes te strooien.

Inspiratie & blog