Krakend verse koffiekoeken

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Bakken

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Ingrediënten

stuk stuks Even geduld...
1 kg bloem
60 g verse gist
480 g melk
100 g kristalsuiker
3 snuifjes zout
400 g boter
125 g zachte boter
250 g amandelbroyage (1 deel amandelpoeder / 1 deel poedersuiker)
2 eieren
1 tl citroenzeste
40 g bloem
3 handjes rozijnen, geweekt in water
14 pure chocoladestaafjes
200 g poedersuiker
25 g water

Bereiden:

Maak het bladerdeeg:

Maak een kuiltje in de bloem. Los de gist op in de melk en giet in het kuiltje. Meng de bloem door de melk en kneed er 50 g boter en de rest van de ingrediënten door. Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit. Wikkel het uitgerolde deeg in plasticfolie en plaats 40 minuten in de diepvries.

Haal het deeg uit de diepvries en smeer het voor 2/3 in met de rest van de boter. Vouw het deeg in 3, begin met het onbeboterde deel. Rol het deeg uit tot 1 cm dik, vouw het deeg toe door beide uiteinden naar het midden te brengen en vouw daarna nogmaals dubbel. Rol het in bakpapier en laat 40 minuten rusten in de koelkast.

Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot 1,5 cm dik. Vouw het in 3 lagen, wikkel terug in bakpapier en zet 40 minuten in de koelkast.

Maak de chocoladebroodjes:

Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot 1 cm dik. Snijd de randen eraf en verdeel twee.

Gebruik de eerste helft voor de chocoladekoeken. Snijd in repen die even breed zijn als de lengte van het chocoladestaafje. Leg op elk lapje deeg een staafje, vouw dicht door het deeg met het staafje erin om te rollen, leg er een 2de chocoladestaafje bij en plooi dicht. Dek af met een theedoek en laat 90 minuten rijzen.

Maak de rozijnenkoekjes:

Meng voor de frangipane de boter met de amandelbroyage, losgeklopte eieren, bloem en citroenzeste.

Smeer de frangipane in een dunne laag uit over de tweede helft deeg en verdeel er de rozijnen over. Vouw dicht en rol op. Bestuif met bloem en snijd in stukken. Laat 90 minuten rijzen onder een theedoek.

Bak de koeken 18 minuten af in een voorverwarmde oven op 220°C.

Werk af:

Kook het water en klop er van het vuur 175 g poedersuiker door. Strijk hiermee de rozijnenkoeken in. Bestrooi de chocoladekoeken met poedersuiker.

Uit het boek "Bakken met Roger van Damme"

Verras je vrienden en huisgenoten met lekkere sandwiches, roomboter croissants of echt Frans stokbrood, met krakend verse koffiekoeken, eclairs of frangipanetaartjes waar zelfs een bakker jaloers op wordt. Bak je eigen vieruurtje met speculaaskoekjes, amandelkrullen, madeleintjes en rotsjes. Word de bakkampioen van je wijk met de chocoladetaart van Roger, oma’s appeltaart, een vederlichte kaastaart of aardbeienbavarois.

Met dit bakboek van Roger van Damme kan het gewoon niet meer mislukken. Alle recepten komen rechtstreeks uit het tv-programma ‘Bakken’ van njam! De instructies zijn helder en duidelijk en zowel geschikt voor de absolute leek als voor het geoefende bakwonder. Bij elk recept geeft Roger bovendien diverse tips voor een perfect resultaat.

Voor de recepten liet Roger zich inspireren door een meer dan 120 jaar oud receptenboekje van zijn overgrootvader Hubert. Die was de allereerste van een generatie bakkers in de familie van Damme. Voor dit boek selecteerde Roger van Damme meer dan 35 klassieke bereidingen van brood, taart en gebak. Ze zijn onderverdeeld in vijf bakmomenten: ontbijt, picknick, vieruurtje, feest en koekjes bakken. Roger zet ze naar zijn hand en geeft er zijn persoonlijke toets aan.

  • Titel: Bakken met Roger van Damme
  • Uitvoering: Hard Cover
  • ISBN: 978-90-5916799-5
  • Pagina's: 192
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declercq
Lees meer over Bakken met Roger van Damme

Inspiratie & blog