Kokosyoghurt

Uit het boek Fermentista
Foto: Leen Wouters ©

Nieuwe recepten met creatieve twists!

Nieuwe recepten met creatieve twists!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
330 ml kokosroom met minstens 17% vet
0,33 zakje yoghurtstartercultuur (of 1 capsule probiotica per liter kokosroom)
kokosrasp, frambozen, munt, pecannoten
lijnzaad, chiazaad, havervlokken

Bereiden:

Steriliseer een glazen pot met kokend water om de fermentatie optimaal te laten verlopen.

Giet de kokosroom in een brede glazen pot waarin je de kokosyoghurt gaat bewaren. De opening moet groot genoeg zijn om een staafmixer te gebruiken. Voeg aan de kokosroom een zakje yoghurtcultuur (per halve liter) of 1 capsule probiotica (per liter) toe. Meng de kokosroom en de startercultuur goed met een staafmixer of blender, tot het poeder volledig is opgelost (ca. 2 minuten). Zorg ervoor dat er geen klontjes achterblijven. Hoe langer je blendt, hoe smeuïger het resultaat zal zijn, zoals bij het maken van slagroom.

Gebruik een yoghurtmaker om de fermentatie op een constante temperatuur te laten verlopen. Heb je geen yoghurtmachine? Geen probleem, zet de glazen pot op een warme plek in de keuken, bijvoorbeeld bij het fornuis. Je kunt de pot ook in een handdoek wikkelen voor meer warmte.

Dek de pot af met een deksel of doek om het mengsel te beschermen. Na ongeveer 12 uur proef je de kokosyoghurt. Als de smaak nog niet zuur genoeg is, laat dan de yoghurt nog eens 6 uur staan op kamertemperatuur en proef opnieuw. Zodra de gewenste smaak is bereikt, zet je de kokosyoghurt in de koelkast. In de koelkast wordt de yoghurt steviger.

Garneer de yoghurt met frambozen, pecannoten, kokosrasp en muntblaadjes. De kokosyoghurt blijft maximaal 4-5 dagen goed in de koelkast. Wil je een steviger resultaat, laat het dan met lijnzaad, chiazaad of havervlokken overnachten in de koelkast.

Inspiratie & blog