Kerststol met marsepein

Een recept van Julie Van den Driesschen
Foto: Roos Mestdagh ©

Proef de zomer

Proef de zomer

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
160 gr volle melk
60 gr boter
30 gr vanillesuiker
11 gr droge gist
500 gr tarwebloem
0,5 tl zout
1 ei
50 gr gekonfijte sinaasappel (in stukjes)
120 gr rozijnen (geweekt in water)
1 eidooier (losgeklopt met wat melk)
250 gr (zelfgemaakte) marsepein
beetje gesmolten boter

Bereiden:

Verwarm de melk samen met de boter en de vanillesuiker kort in de magnetron tot 36°C en voeg de droge gist toe; zet 10 minuten opzij tot de gist begint te werken (= een schuimlaag krijgt).

Doe de tarwebloem en het zout in een mengkom.

Voeg het actieve gistmengsel en het ei toe en meng met een houten lepel tot een samenhangend geheel. Voeg tussendoor ook je geweekte rozijnen (knijp het overtollige vocht eruit) en sinaasappelstukjes toe.

Bestuif je werkvlak met wat bloem en kneed een kleine 10-tal minuten met de hand.

Leg je deeg vervolgens in een lichtjes met zonnebloemolie ingevette kom. Dek af met een handdoek en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

Na 1 uur rijzen is je deeg bijna verdubbeld in massa. Bestuif je werkvlak met wat bloem en duw de lucht uit het deeg. Duw tot een langwerpig plat brood. Neem je marsepein en rol op tot een worst. Leg de marsepein in het midden en vouw de linker- en rechterhelft van je brood dicht. 

Duw je deeg terug wat bij elkaar tot je een mooi, langwerpig, rond brood krijgt. 

Leg je kerststol op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat een tweede keer onder een handdoek rijzen voor ongeveer 45 minuten op een warme, tochtvrije plaats. 

Bestrijk je kerststol met dorure (een eigeel losgeklopt met wat melk) en bak je brood 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180° graden (hetelucht) tot je een mooie bruine korst krijgt. 

Laat afkoelen en bestrijk de kerststol met wat gesmolten boter en vervolgens met bloemsuiker (dankzij de boter blijft de bloemsuiker kleven aan de stol).

Inspiratie & blog