Haute dog met kreeft

Een recept van Jeroen De Pauw, zoals gezien in De Zomerkeuken 2
Foto: Stephanie Bex ©

Proef de zomer

Proef de zomer

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 sjalot, gehalveerd
2 teentjes look
4 luxe hotdogbroodjes
peper - zout
olijfolie
2 dl neutrale olie
1 handje basilicumblaadjes
peper - zout

Bereiden:

Snijd de aubergine in dikke plakken en bestrooi ze rijkelijk met grof zout.

Leg de rode puntpaprika en de sjalot op de grill. Snijd de tomaten in stukken en doe ze samen met de look in een papillot van zilverpapier. Besprenkel ze met olijfolie en leg bij de andere groenten op de barbecue. Schraap het zout van de aubergineplakken en leg ook deze op de grill samen met de artisjokharten. Laat alles mooi garen.

Haal het vel van de paprika en verwijder de pitjes. Snijd de paprika in kleine blokjes en doe in een kom. Snijd het vel van de plakken aubergine en hak het vruchtvlees fijn. Voeg bij de paprika en doe er daarna nog de fijngehakte sjalot en fijngehakte artiksjokharten erbij.  Zeef de tomaten boven de kom met groentjes en duw er zo veel mogelijk sap uit met behulp van een lepel. Meng alles goed onder mekaar en voeg naar smaak peper en zout toe.

Pel de kreeftenstaarten en verwijder het darmkanaal. Spies ze op stokjes en grill ze enkele minuten op de barbecue.

Doe alle ingrediënten voor de basilicummayonaise in een maatbeker en mix tot een gladde emulsie.

Snijd de hotdogbroodjes bovenaan open. Besprenkel ze met olijfolie en warm ze kort op op de barbecue.

Serveren:

Vul de hotdogbroodjes met de ratatouille en leg er telkens een gegrilde kreeftenstaart bovenop. Werk af met de basilicummayo en blaadjes verse basilicum.

Wijntip: Vinyarets Tinto

Als we denken aan kreeft denken we aan witte wijn, maar als we de entourage zien met al de nachtschade groenten, de basilicummayonaise en het geroosterde broodje, dan mogen we veranderen naar een licht gekoelde rode wijn. Het mag een wijn zijn die fruitgedreven is, veel mediterrane invloeden van verse kruiden en barst van de fraîcheur. Daarom landen we in Penedès. Deze Vinyarets is samengesteld uit Grenache, Sumoll en Tempranillo en de perfecte ‘compagnon de route’ voor uw luxe hot-dog. Serveer Vinyarets op 14°C.

Met dank aan

Stoffels Tomaten Bamix Yakiniku

Inspiratie & blog