Kreeft

De Oosterscheldekreeft is een superkreeft dankzij zijn fijn vlees en volle smaak. Het is een heel uitzonderlijke kreeftensoort die afstamt van een heel sterk kreeftenbestand. Kreeften overleven namelijk enkel in zee als het in de winter niet te veel vriest, als het water voldoende zout is en als er genoeg schuilplaatsen te vinden zijn. De jongste eeuwen heeft de kreeft het evenwel hard te verduren gekregen door de vorst en instroom van zoet water in de Oosterschelde. Enkel de sterksten overleefden deze omstandigheden en bouwden een nieuwe Europese kreeftenpopulatie op met een heel eigen en uniek DNA. Andere Europese kreeften hebben meer variatie in hun DNA, waardoor de Oosterscheldekreeft er met kop en schouders bovenuit steekt qua vol vlees en verfijnde smaak. De Oosterscheldekreeft is enkel te verkrijgen tussen 1 april en 15 juli. Europese kreeften zijn trouwens duurder dan hun Canadese tegenhangers. Dat komt omdat ze maar in een beperkte periode gevangen mogen worden en omdat de algemene kwaliteit beter is.

Weten:

  • Kreeften zijn behoorlijk agressieve beestjes. Hun grote scharen gebruiken ze om in gevechten de tegenstander te doden en daarna op te peuzelen. Gevangen kreeften krijgen dan ook meteen elastiekjes rond hun scharen. Verwijder deze wel voor het koken.
  • Pak een kreeft altijd vast achter de scharen. Ook voor de staart moet je opletten, die kan namelijk plots dichtklappen. Ben je bang van de klauwende scharen? Leg de kreeft dan een uurtje in de koelkast, de koude versuft hem.

Kopen:

  • Mannetjes herken je aan hun brede lijf en twee bolletjes net achter hun poten. Vrouwtjes hebben een smaller lijf en dragen vaak eitjes.
  • Europese kreeften, zoals de Oosterscheldekreeft, zijn blauwzwart. Eenmaal gekookt zijn ze rood. Hun Canadese soortgenoten zijn bruiner en gekookt veeleer roze.

Bewaren:

  • Koop altijd levende kreeften. Hun versheid controleer je door ze even op te tillen, het beestje moet zijn staart opkrullen en zijn ogen, voelsprieten en poten moeten bewegen.
  • Wil je de kreeft na aankoop nog enkele dagen thuis bewaren, draai ze dan in een paar lagen nat krantenpapier en leg ze in de koelkast.

Recepten met dit ingrediënt